Hållbarhet – tips och råd för bättre hållbarhet i besöksnäringen

Trendatlas för besöksnäringen

Ta del av BFUF:s Masterclass – Trendatlas för besöksnäringen!

 

Se BFUF:s Masterclass här!

Arlandas utveckling och betydelse för besöksnäringen

Lyssna till vår näringspolitiska expert Marcus Morfeldt när han på Visita Stockholms morgonmål talade om Arlanda! Samtalet behandlade frågor om utveckling av Arlanda flygplats, flygbranschens nuvarande status och utmaningar, hållbart flygresande samt hur Stockholm och Sverige marknadsförs internationellt.

 

Se hela samtalet här

Nudging - Hur besöksnäringen kan uppmuntra till ett mer hållbart beteende

I BFUFs nya rapport Nudging – hur besöksnäringen kan bidra till ett mer hållbart beteende presenterar forskare från Mittuniversitetet resultat från det tvååriga forskningsprojektet om klimatsmarta lösningar. De har studerat landsbygds- och naturbaserade turismentreprenörer som vill minska sina klimatavtryck. I ett unikt experiment har de undersökt möjligheten att påverka besökare i mer miljövänlig riktning på både kort och lång sikt.

Ladda ner rapporten Nudging – hur besöksnäringen kan uppmuntra till ett mer hållbart beteende här!

Nytt från Besöksliv om hållbarhet

Nytt samarbete på Djurgården ska minska matsvinnet

Läs hela artikeln från Besöksliv här!

Ny inspirationskurs för positiva matsystem

Läs hela artikeln från Besöksliv här!

CSRD – Vad innebär de nya reglerna om hållbarhetsrapportering?

Ladda ner Svenskt Näringslivs rapport här

Energi- och klimatrådgivning

Energi-och klimatrådgivning kan hjälpa dig med frågor om uppvärmning, energieffektivisering, transporter, energikostnader och mycket mer.

Opartisk och kostnadsfri service

Energi- och klimatrådgivning är en opartisk och kostnadsfri service från din kommun. Den kommunala energi- och klimatrådgivningen finansieras helt eller delvis med bidrag från Energimyndigheten.

Energi- och klimatrådgivningen känner till de lokala förhållandena där du bor. De kan ge vägledning, men det är du som privatperson, företag eller förening som fattar beslut om vad som ska åtgärdas.

Läs mer hos Energimyndigheten

Minska matsvinnet

Att minska matsvinnet är en viktig fråga för en hållbar besöksnäring. Ta del av ett inspirerande webbinarium med Jens Dolk från K-märkt, som berättar hur de arbetar för minska sitt matsvinn. Bra för både miljö och plånbok!

Läs mer på www.ivl.se/sams – där finns fakta, handböcker och tips på hur vi alla kan minska matsvinnet.

Här kan du läsa mer om hur du som restaurang i privat regi kan minska matsvinnet i din verksamhet. Texten är baserad på Livsmedelsverkets handbok för offentliga kök, men har anpassats för privata restau ranger av kansliet för Samarbete för minskat matsvinn, som är en frivillig nationell överens kommelse där parter från hela livsmedelskedjan deltar. Handboken har granskats av externa experter och representanter för offentliga måltidsverksamheter och privata restauranger.

Ladda ner handboken här!

Hållbarhetsrapportering – hinder eller möjlighet?

Lyssna på Företagarpodden – Albinssons Agenda del 1

Hur ska småföretagare förhålla sig till alla regler och rapporteringskrav som nu kommer på hållbarhetsområdet? Hur gör man rätt? Det försöker Företagarna ta redan på i det allra första avsnittet av Albinssons Agenda – en podd om hållbarhet. Programledare är Jennie Albinsson, Företagarnas expert på miljö och klimat på Företagarna.

Utbildningar och seminarier/webinar med tema hållbarhet

Webbinar

Så lyckas ni mer er hållbarhetskommunikation!
Aktuellt webinar från Visit Sweden.

Webinar

Infrastrukturens betydelse för besöks­näringen.

Välkommen till ett kunskapshöjande webbinarium om transporter, turism och besöksnäring.

Masterclass

Masterclass från BFUF – Morgondagens gröna turist.

 

Visitas hållbarhetsprogram

Visita arbetar med att lyfta fram hur besöksnäringen bidrar till och är en del av lösningen för en hållbar utveckling.

Här kan du ladda ner och ta del av Visitas hållbarhetsprogram. Läs mer här!

Lagar och regler gällande hållbarhet

Företagsguiden

I Företagsguiden på våra medlemssidor hittar du samlad information och vägledning om vilka lagar och regler för dig som företagare i besöksnäringen.

Läs mer

Krav på flergångalternativ

Den som erbjuder dryck i en engångsmugg eller snabbmat i en engångsmatlåda, måste från och med den 1 januari 2024, enligt förordningen om engångsprodukter, erbjuda gäster möjlighet att få drycken/snabbmaten serverad i en återanvändbar mugg/matlåda.

Läs mer

Om du har frågor är du alltid välkommen att kontakta oss!

Marcus Morfeldt

Näringspolitisk expert Hållbarhet

Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen