Besöksnäringens betydelse för ett hållbart samhälle
Arlandas utveckling och betydelse för besöksnäringen
Lyssna till vår näringspolitiska expert Marcus Morfeldt när han på Visita Stockholms morgonmål talade om Arlanda! Samtalet behandlade frågor om utveckling av Arlanda flygplats, flygbranschens nuvarande status och utmaningar, hållbart flygresande samt hur Stockholm och Sverige marknadsförs internationellt.
Nudging - Hur besöksnäringen kan uppmuntra till ett mer hållbart beteende
I BFUFs nya rapport Nudging – hur besöksnäringen kan bidra till ett mer hållbart beteende presenterar forskare från Mittuniversitetet resultat från det tvååriga forskningsprojektet om klimatsmarta lösningar. De har studerat landsbygds- och naturbaserade turismentreprenörer som vill minska sina klimatavtryck. I ett unikt experiment har de undersökt möjligheten att påverka besökare i mer miljövänlig riktning på både kort och lång sikt.
Nytt från Besöksliv om hållbarhet
Energi- och klimatrådgivning
Energi-och klimatrådgivning kan hjälpa dig med frågor om uppvärmning, energieffektivisering, transporter, energikostnader och mycket mer.
Opartisk och kostnadsfri service
Energi- och klimatrådgivning är en opartisk och kostnadsfri service från din kommun. Den kommunala energi- och klimatrådgivningen finansieras helt eller delvis med bidrag från Energimyndigheten.
Energi- och klimatrådgivningen känner till de lokala förhållandena där du bor. De kan ge vägledning, men det är du som privatperson, företag eller förening som fattar beslut om vad som ska åtgärdas.
Minska matsvinnet
Att minska matsvinnet är en viktig fråga för en hållbar besöksnäring. Ta del av ett inspirerande webbinarium med Jens Dolk från K-märkt, som berättar hur de arbetar för minska sitt matsvinn. Bra för både miljö och plånbok!
Här kan du läsa mer om hur du som restaurang i privat regi kan minska matsvinnet i din verksamhet. Texten är baserad på Livsmedelsverkets handbok för offentliga kök, men har anpassats för privata restau ranger av kansliet för Samarbete för minskat matsvinn, som är en frivillig nationell överens kommelse där parter från hela livsmedelskedjan deltar. Handboken har granskats av externa experter och representanter för offentliga måltidsverksamheter och privata restauranger.
Hållbarhetsrapportering – hinder eller möjlighet?
Lyssna på Företagarpodden – Albinssons Agenda del 1
Hur ska småföretagare förhålla sig till alla regler och rapporteringskrav som nu kommer på hållbarhetsområdet? Hur gör man rätt? Det försöker Företagarna ta redan på i det allra första avsnittet av Albinssons Agenda – en podd om hållbarhet. Programledare är Jennie Albinsson, Företagarnas expert på miljö och klimat på Företagarna.
Visitas hållbarhetsprogram
Visita arbetar med att lyfta fram hur besöksnäringen bidrar till och är en del av lösningen för en hållbar utveckling.
Lagar och regler gällande hållbarhet
Företagsguiden
I Företagsguiden på våra medlemssidor hittar du samlad information och vägledning om vilka lagar och regler för dig som företagare i besöksnäringen.
Krav på flergångalternativ
Den som erbjuder dryck i en engångsmugg eller snabbmat i en engångsmatlåda, måste från och med den 1 januari 2024, enligt förordningen om engångsprodukter, erbjuda gäster möjlighet att få drycken/snabbmaten serverad i en återanvändbar mugg/matlåda.