Publicerad 2022-11-22

Indexuppräkning 2023

Det har troligtvis inte undgått någon att inflationen är på väg uppåt. Du har med största sannolikhet ett hyresavtal där hyran är reglerad genom en indexklausul, som grundar sig på konsumentprisindex, detta kommer leda till höga automatiska hyreshöjningar från årsskiftet. Dessutom genomfördes under 2022 en ny fastighetstaxering vilket dessvärre också kan leda till ökade fastighetsskattetillägg. Mot bakgrund av detta är hyresnivån, index- och fastighetsskattetillägg viktiga villkor för dig som hyresgäst att diskutera vid kommande förhandlingar av era lokalhyresavtal. Hur ser din hyrestid ut? Har du möjlighet att säga upp ditt avtal för villkorsändring vid årsskiftet?

Räkna ut din hyra 2023 med hjälp av vår räknesnurra

Vill du räkna ut ditt indextillägg från 1 januari 2023?
Använd vår indexsnurra enligt nedan.

Ladda ner räknesnurran här. Excelfil, högerklicka och spara.

 • Instruktion till räknesnurran

  Vilket indexår är hyran anpassad till?

  Vilket år som hyran är anpassade till. D.v.s. vilket bastal ni har kommit överens om i indexklausulen. OBS! Räknesnurran fungerar endast om ni har avtalat om uppräkning en gång per år med ett oktobertal som grund.

  Senaste uppräkningsår

  Till vilket år vill du räkna fram ditt hyrestillägg? Vill du räkna ut ett korrekt indextillägg från 1 januari 2023? Då ska du ange senaste uppräkningsår till 2022.

  Avtalad bashyra per år (kr)

  Den årsbashyra i kronor som ska räknas upp, framgår av indexklausulen, d.v.s. det belopp som ska räknas upp med index.

  Utgående hyra

  Här visas den totala årshyra, inklusive indextillägg, som ska betalas från året efter det år som du fyllt i under ”senaste uppräkningsår”.

  De fastställda talen för KPI

  Här kan du se tabell över de fastställda talen för konsumentprisindex (KPI)


Vad kan Visita erbjuda?

Som medlem får du hjälp av Visitas jurister i hyres- och fastighetsfrågor. Vi hjälper dig med råd kring hur du bör agera i frågor som rör ditt hyresavtal, i förhandling med din hyresvärd och med hyreskontrakt anpassade för just besöksnäringens typiska lokaler som restaurang och hotell.

Just nu uppmanar vi alla företag i besöksnäringen att lyfta frågan om den automatiska indexhöjningen med sin hyresvärd oavsett om det går att säga upp sitt hyresavtal eller inte. Behöver du hjälp med underlag för skrivelse till din hyresvärd så tveka inte att höra av dig till oss.

Fler förmåner för dig som medlem

 • Arbetsrättslig hjälp gällande lagstiftning, kollektivavtal, och fackliga förhandlingar
 • Hjälp med arbetstillstånd, livsmedel & serveringstillstånd
 • Specialanpassad företagsförsäkring
 • Kostnadsfri resegaranti
 • Ramavtal för el via Bixia
 • Rabatt på IKEA

Nyttjar du Visitas framförhandlade medlemsförmåner så blir ett medlemskap snabbt en ekonomisk lönsam affär.

Gör en intresseanmälan nedan, så ringer vi upp dig och berättar mer om vad ett medlemskap skulle innebära för dig och ditt företag.

Varmt välkommen!

Har du frågor kring medlemskap?

Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen