Kvalitetssäkring av gymnasieskolan
Därför behövs en kvalitetssäkring av utbildningarna
Utbildningarna inom besöksnäringen på gymnasial nivå (gymnasieskolan och yrkesvux) har i många år kämpat med ett minskat söktryck och intresse från både elever och branschen. Även om vi nu ser tendenser på att trenden kan vara bruten, är frågan om kvalitet fortsatt viktig att prioritera. Dels för att säkerställa att det finns en ökad likvärdighet i vad eleverna lär sig på utbildningarna oavsett var i landet de läser dem, så väl som att eleverna är anställningsbara efter utbildningen. Idag är det svårt för branschen att veta vad eleverna faktiskt lär sig på Hotell och turism- samt Restaurang och livsmedelsprogrammet, vilket Visita vill ändra på via denna kvalitetssäkring.
Syftet med att genom en kvalitetssäkring certifiera landets utbildningar är framför allt för att säkra att utbildningarnas kvalitet verkligen möter branschens krav och behov. Lär sig eleverna de yrkeskunskaper, yrkesfärdigheter och yrkeskompetenser som faktiskt efterfrågas av er i branschen och som gör dem anställningsbara? Visita vill också, genom att stärka kvaliteten på utbildningarna, skapa mer attraktiva utbildningar som fler vill läsa med målet om att fler också vill stanna och arbeta i världens roligaste bransch.
Kort presentation av projektet
Det är du som företagare i besöksnäringen som ska vara med och påverka och förändra
Intresset för kvalitetssäkringen hos landets gymnasieskolor har varit stort. Certifieringsarbetet har pågått sedan hösten 2021 och i dagsläget har vi 30 certifierade utbildningar från norr till söder. Sammanlagt arbetar över 50 utbildningar inom Hotell- och turism samt Restaurang och livsmedelsprogrammet runt om i landet med kvalitetssäkringsprocessen.
Tillsammans och i samverkan med er företagare i branschen ska utbildningarna svara på ett antal frågeställningar som berör de fyra blockområdena organisation och styrning, utbildningens fokus och innehåll, kreativ och stimulerande lärmiljö samt arbetslivets medverkan i utbildningen. Men framför allt handlar det om att hitta sätt att samarbeta där alla parter är engagerade och vinner något på den samverkan.
Det är tydligt skrivet i Skollagen att branschen ska vara med och ha inflytande över utbildningarna, och det är dags att vi också tar vårt ansvar i att påverka och utveckla
utbildningarna. Hotell och turismprogrammet har de senaste två åren gjort en otrolig tillväxtresa. Antalet antagna till höstterminen 2023 ökade med hela 47 %, och till hösten 2024 med ytterligare 30 %. Restaurang och livsmedelsprogrammet har också sett en ökning, först med 12 % 2023 och under 2024 ytterligare 10 %. Visita ser också tydligt att de utbildningar som är certifierade eller i processen att certifieras också i mycket högre grad fyller sina utbildningsplatser, samt får fler elever som söker utbildningarna i första hand. Men det är genom ert fortsatta engagemang i utbildningarna och för den långsiktiga kompetensförsörjningen som vi kan få ännu fler sökande till utbildningarna och säkerställa att denna positiva trend håller i sig!
Läs gärna mer via länkarna nedan om hur du kan engagera dig i certifieringen av en utbildning för att få en bättre bild av vilken skillnad just du kan göra för både utbildningarna och hela branschen. Detta är en möjlighet du inte vill missa!
Visita har också börjat arbeta med att kvalitetssäkra vuxenutbildningar enligt samma modell och tänk. Du kan läsa mer om det arbetet här.
Läs mer
- Läs mer om certifieringen i Besöksliv
- Mer om fördelarna för dig i branschen
- Läs mer om certifieringen på Världens Jobb
Ansökan 2024
Sedan starten 2021 har vi haft fem ansökningsomgångar, och nu har vi öppnat upp för en sjätte omgång. All information om kvalitetssäkringsprocessen, ansökningsomgångarna och vilka utbildningar som hittills certifierats finns på Världens Jobb.
Kort om bakgrunden till kvalitetssäkringen
Under 2019 initierades projektet med att ta fram en kvalitetssäkringsmodell (också kallad certifieringsmodell). Då förankrades modellen hos relevanta parter/intressenter såsom utbildningarna, facket och inte minst, branschen själva. I januari 2021 påbörjade vi det praktiska arbetet med att vidareutveckla och färdigställa kvalitetssäkringsmodellen för att ta denna vidare ut på gymnasieskolorna. Under hösten 2021 löpte en första ansökningsomgång och har sedan efterföljts av ytterligare omgångar varje vår och höst. Arbetet görs tillsammans med Sveriges bagare & konditorer och i slutändan önskar vi skapa en välfungerande modell som skapar mervärde för både elever, utbildningar och bransch.
Kontakt
Johanna Hallén Schub
Projektledare
Kvalitetssäkringsarbete av gymnasieskolor
Heinz Glöckler
Projektledare
Kvalitetssäkringsarbete av gymnasieskolor