Publicerad 2019-09-02

Vatten är ännu en av Sveriges många styrkor som besöksmål. Vi har god tillgång på färskvatten, badbara sjöar med robusta fiskbestånd i nästan varje kommun, kanske världens bästa dricksvatten och två förhållandevis rena havskuster.

Lågt grundvatten, torka och vattenstress är tyvärr inte längre obekanta ord för oss i Sverige och i takt med klimatförändringarna kommer vi sannolikt se mer av detta framöver. Vår ambition att vårda och förvalta dessa tillgångar är hög och här spelar vi alla en viktig roll. Att aktivt bidra till att dessa tillgångar skyddas och bevaras är ett säkert sätt att stödja vår näring.

Så kommer du igång med smartare vattenförbrukning

  1. Sätt upp lättsam och slående information av typen »Du vet väl att om vattnet rinner när du borstar tänderna häller du ut 7 000 liter årligen i onödan« som ändrar beteende hemma och på jobbet hos både besökare och medarbetare.
  2. Genomför enkla vattensparåtgärder såsom en full 1,5 liter PET-flaska i toalettens vattencistern så sparar du 1,5 liter per spolning.
  3. Vattna dina gräsmattor i skymningen så mår gräset bättre.
  4. Sätt en papperskorg vid sidan av toaletten så hamnar skräp inte i avloppet. Uppmana gärna vilka saker som får slängas var.
  5. Inför vattenstationer med gott, kallt kranvatten istället för buteljerat, något som börjar bli norm.

Så går du vidare

  • Slåss mot vattenläckorna. Du vet väl att en rinnande toalett slarvar bort 5 000 kronor per år medan en läckande varmvattenkran med en stråle som en tändsticka kan sätta sprätt på 18 000 kronor alltså dryga 300 kubik vatten per år!
  • Sluta slösa och slarva. En vattenslang som ligger med kranen öppen eller mat som tinas under rinnande vatten kostar 500 liter eller 15 kronor i timmen i onödan.
  • Se till att du köper miljömärkt och tar med rester till återvinning. Skapa tydliga direktiv på hur farligt avfall ska hanteras och vem som har ansvaret för detta hos er. Inget försvinner, allting sprids – blir väl extra tydligt när det gäller kemikalier eller målarfärger i avloppet. Många kan inte reningsverken hantera och allt sprids eftersom slammet måste göras av någonstans.
  • Byt ut duschmunstycken och kranar till mer vatteneffektiva alternativ.
  • Välj dubbelspolande toaletter och vattenfria urinoarer, vid byte av sanitetsporslin.

Som du ser finns det många anledningar till att se över er vattenkonsumtion både uppströms och nedströms. Att åtgärda ovanstående punkter innebär att ni dels sparar in på pengar som ni kan lägga på andra saker men framförallt är det bra för miljön. Vatteneffektivisera ert företag, det tjänar alla på! 

 
Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen