Publicerad 2019-09-02

Matupplevelsen är i centrum i för många av våra verksamheter och ett viktigt komplement i andra. Gemensamt har vi möjligheten att varje gång överraska gästen med det lilla extra samtidigt som vi kan bidra till mer hållbar matproduktion med ganska enkla förbättringar.

Få upplevelser bidrar så mycket till ett positivt minne av en resa eller ett besök som en väl tillagad och avnjuten måltid eller en kort välbehövlig kaffepaus med nybryggt kaffe och något smakligt därtill.

Att erbjuda ekologisk mat och dryck av lokala råvaror som årets alla säsonger erbjuder ger mervärde för gästen.

Ord som ”Lokalt, säsongsanpassat och ekologiskt” har gått från att vara modeord till att bli ledstjärnor för en stor del av matlagningen i Sverige och är på god väg att bli normen.

Effektiv användning av alla de råvaror vi producerar och köper in med kreativ och flexibel menykomposition ger inte bara möjlighet för matlagaren att briljera utan också att smartare använda alla råvaror och minska det onödiga och naturligtvis olönsamma matsvinnet.

Så kommer du igång med en hållbar matproduktion

  1. Introducera en vegetarisk rätt som en av era profilrätter och servera vegetarisk mat varje dag.
  2. Erbjud en eller flera ekologiska rätter och drycker på menyn.
  3. Starta ett arbete med att minska matsvinnet med ett tydligt mål. Utbilda medarbetarna i att minska matsvinn så att samtliga känner sig engagerade.
  4. Byt några enkla och synliga produkter till ekologiskt: mjölk, kaffe, öl.
  5. Byt till 100 procent ekologiska och Fairtrade-märkta produkter såsom bananer och kaffe.

Så går du vidare

  • Ta fram hållbara menyer med lokalt, regionalt och säsongsanpassat som grund.
  • Var sparsam med köttet, låt vegetariska alternativ dominera.
  • Välj köttråvara med omsorg. Läs på och ta aktiva beslut.
  • Förbjud ohållbara råvaror, såsom gåslever, jätteräkor och ål för att nämna några – och berätta om det varför ni gjort dessa val.
  • Servera endast »grön« fisk från WWF:s fiskguide.
Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen