Publicerad 2019-09-02

Vi reser som aldrig förr. Det har aldrig varit billigare, lättare och snabbare att resa både till och mellan olika platser och hela världen är numer en möjlig destination.

Nya, snabbare och billigare kommunikationssätt inspirerar och möjliggör för nästan alla (i alla fall i väst) att göra nutidens »grand tour«, och det jorden runt om man så önskar. För vår bransch innebär detta en aldrig tidigare skådad tillväxt globalt sett, och om Sverige sköter sina kort väl bör vi kunna få betydligt mer än vår beskärda del av denna kaka. I en hållbar ekonomi där vi dessutom behöver minska vår produktkonsumtion och istället konsumera upplevelser och tjänster är detta i sig positivt.

Att välja miljösmarta transportalternativ

Flyg påverkar klimatet mest räknat per passagerare och kilometer, medan tåg i princip är klimatneutralt. Enligt Trafikverket sker 77 procent av vår dagliga transport med bil. Därför skulle det ge en stor positiv effekt på miljön om vi kunde ersätta bilresan med promenader, buss- eller tågresor.

Det finns en stor möjlighet i att tydligt vid bokningen prioritera och informera om de mest hållbara och miljösmarta resesätten. Se till att tågpaketen ligger överst när ni presenterar era resepaket, och att Miljötaxi är den enda taxi ni rekommenderar. Prioritera flygresenärer som stannar flera nätter med att ge dem ett bättre pris i förhållande till weekend- resenärer. Och vi behöver inte ha bilvägen överst under »hitta hit-fliken« utan som tredje alternativ efter tåg och buss.

Hur ska vi förhålla oss till klimatkompensation?

Att kompensera för utsläppen av fossila växthusgaser från resandet (ofta mätt i koldioxidekvivalenter) är ett pedagogiskt drag i form av en straffavgift på sig själv för att inte glömma problemet. Klimatkompensation ger, framförallt om man ser till att välja FN-godkända och Gold Standard-certifierade alternativ, ofta en bra effekt genom de projekt de stödjer men den stora prioriteringen är och förblir att styra resandet mot förnybara alternativ eller att minska det totalt tills dessa alternativ är allmän gods.

Så kommer du igång med hållbara resor

  1. Utveckla system för samåkning från ankomstpunkter, som tågstationen eller flygplatsen, och med lokala transportörer.
  2. Erbjud egen transfer med fossilfria fordon. 
  3. Arrangera hållbara utflyktspaket till förmånliga priser, i samarbete med lämpliga företag.
  4. Utvärdera om en bilpool kan vara ett alternativ till egen bil.
  5. Välj fossilfria fordon för transporter på anläggningen.
  6. Inför en tydlig bilpolicy som prioriterar tjänstebilar och andra fordon som drivs förnybart.

Ta en diskussion med era leverantörer och ställ krav på dessa att byta till förnybara drivmedel för lastbilar och sätt ett gemensamt tufft mål om fossil koldioxidreduktion. Förhandla in en miljöbonus, som utfaller om inga extraleveranser behövs.

Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen