Visitas arbete under Coronakrisen och Safe to visit
Här presenteras löpande information om Visitas arbete under Coronakrisen, samt aktuella nyheter och pressmeddelanden.
Visita är helt och fullt på det klara med att människors hälsa alltid måste sättas i främsta rummet och vi har mycket stor respekt och förståelse för att olika typer av åtgärder måste vidtas för att motverka spridningen av covid-19. Besöksnäringens företag har nu i över nio månaders tid vidtagit en mängd åtgärder för att bidra till att motverka smittspridning och för att efterleva de restriktioner som gäller.
Med bakgrund av detta menar Visita att besöksnäringen fått ta ett oproportionerligt stort ansvar i bekämpningen av smittspridningen. Trots att fakta visar att till exempel restauranger inte är en plats för omfattande smittspridning är det just dessa regeringen och Folkhälsomyndigheten ger sig på vid meddelande av restriktioner.
De stödåtgärder som hittills presenterats har varit välkomna men de har svårt att nå ut till företagen i besöksnäringen och det är av största vikt att beslutade och utlovade stöd betalas ut snarast.
Utöver detta krävs ett särskilt stöd med ersättning till de företag som drabbas av förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20.00 eller 22.00. Inskränkningarna vad avser alkoholförsäljning innebär i praktiken att företag med serveringstillstånd enligt alkohollagen fått ett direkt näringsförbud under de delar av dygnet då den absoluta merparten av försäljningen normalt sker. Således behöver det införas ett direkt stöd till företag med serveringstillstånd enligt alkohollagen där dessa ges 100 procents ersättning för de intäktsbortfall som skett med anledning av förbudet mot alkoholförsäljning från klockan 22.00 respektive klockan 20.00. Ett sådant stöd bör gälla retroaktivt från den 20 november, börja betalas ut omgående och finnas kvar under hela den period då begränsningarna kring alkoholförsäljning gäller.
Vidare fortsätter Visita att arbeta för att maxbeloppet återställs till 75 miljoner kronor per månad och företag i omställningsstödet, att återbetalningsvillkoren för anstånd blir rimliga, att de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga förlängs och utökas med ytterligare åldersgrupper samt för att hyresstödet utformas på ett sätt som innebär att det inte är beroende av fastighetsägarnas goda vilja.
Visita arbetar stenhårt för att våra medlemmar ska få det stöd de behöver, både i form av rådgivning och vägledning från vår organisation och i form av politiska åtgärder och olika former av stödpaket. Konsekvenserna av coronapandemin och de restriktioner som införts har slagit mycket hårt mot besöksnäringen. Många hotell och konferensanläggningar står tomma och restaurangernas intäkter har sjunkit drastiskt. Nöjesparker, nattklubbar och konsertarrangörer har tvingats hålla stängt i över ett halvår.
Framöver riskerar ännu fler att förlora sina jobb och en hel näring att slås ut. För att undvika fler konkurser och ännu högre arbetslöshet, inte minst bland unga, behöver stöd betalas ut snarast och dessutom behöver Sverige öppnas upp igen så snart det kan ske på ett säkert sätt. Vi utgår från att regeringen utvärderar läget löpande och att utgångspunkten är att lättnader införs så fort det är möjligt.
Safe to visit
Informationskampanjen ”Safe to visit” består av fyra broschyrer med åtgärder mot smittspridning på restauranger, hotell, campingplatser och konferenser. I materialet ingår även ett klistermärke att sätta upp på till exempel entrédörren för att visa gäster att företaget följer myndigheternas och Visitas riktlinjer för minskad smittspridning.
Tryggt restaurangbesök (Uppdateras just nu efter nya föreskrifter och restriktioner)
Trygg hotellvistelse (Uppdateras just nu efter nya föreskrifter och restriktioner)
Trygg konferens (Uppdateras just nu efter nya föreskrifter och restriktioner)
Trygg camping (Uppdateras just nu efter nya föreskrifter och restriktioner)
Safe to visit klistermärke (inlogg för medlemmar)
Visita står sida vid sida med sina medlemmar i denna situation och arbetar hårt med att ge alla medlemmar stöd och hjälp samtidigt som vi aktivt arbetar för att påverka politiken. Om detta kommunicerar vi i nyhetsbrev, pressmeddelanden och på visita.se (se nedan och här).
-
Visitas krav på åtgärder med anledning av Corona
Visitas prioritet sedan Coronavirusets utbrott har varit att ställa tydliga krav på regeringen att införa de nödvändiga åtgärder som krävs för att hjälpa besöksnäringen i denna tuffa tid.
Läs Visitas krav på åtgärder här;
Hemställan om ytterligare krisåtgärder
Visitas uppmaningar till Sveriges kommuner 2020-11-27
Hemställan om förlängningar av krisåtgärder
Brev från VD Jonas Siljhammar 2020-07-10
Återstarta besöksnäringen, 2020-07-10
Visitas krav på förlängda stödåtgärder 2020-06-11
Ytterligare åtgärder krävs 2020-04-07
Visitas krav på ytterligare åtgärder 2020-03-23
Visitas krav på åtgärdspaket 2020-03-13
Visitas uppmaningar till Sveriges kommuner 2020-03-19
Arbetet fortgår via dialog med regering, övriga politiska partier och myndigheter för att stödåtgärderna ska vara bra som möjligt för besöksnäringen.
För detaljerad information gällande hur du som arbetsgivare kan använda dig av regeringens presenterade stödåtgärder hänvisar vi till denna sida i arbetsgivarguiden (inloggning krävs.)
Vistas kravlistor finns att ladda ned (PDF) längst ned på sidan.
-
Hur arbetar Visita gentemot politiker och beslutsfattare?
Visita har i ett tidigt stadium och sedan kontinuerligt krävt stödåtgärder från regeringen. Vi är noga med att föreslå genomförbara åtgärder som kan komma på plats snabbt och hjälper våra medlemmar.
Vi har omfattande dialog med politiker från både regeringen, dess samarbetspartier och oppositionen och upplever att de ser oss som en trovärdig aktör som kommer med konstruktiva och genomförbara förslag. Vi har fått gehör för flera av de åtgärder vi begärt, men är väldigt tydliga med att mer behövs.
-
Vad jobbar Visita med just nu?
Visita arbetar dagligen med att påverka politiken för att näringen ska få relevanta och fungerade stöd. Just nu ligger fokus på att begära ett direkt stöd till de företag som drabbas av förbudet mot alkoholförsäljning, ett förbättrat och förstärkt omställningsstöd, ett nytt hyresstöd och att det återigen ska vara möjligt att permittera på 80 procent.
-
Var hittar jag den senaste informationen från Visita angående Coronaviruset (Covid-19) till mig som medlem?
I Arbetsgivarguiden har vi samlat all information här.
Var hittar jag information om korttidspermittering?
Svar: I Arbetsgivarguiden. Där finns information för korttidspermittering kopplat till det kollektivavtal den anställde omfattas av. Bestämmelserna om korttidspermittering träder i kraft den 7 april men kan tillämpas retroaktivt från och med den 16 mars 2020.Hur kan jag gå tillväga för att dra ner min verksamhet?
Svar: i Arbetsgivarguiden. Här hittar du en checklista för neddragning av verksamheten och uppsägning av personal samt mallar och blanketter för detta.Nu gäller andra regler för sjuklön. Var hittar jag information om detta?
Svar: Det statliga stödet för att täcka arbetsgivares sjuklönekostnader förlängs med ytterligare två månader.Det innebär att alla arbetsgivare får ersättning för hela sjuklönekostnaden i april, maj, juni och juli 2020. Här hittar du information om detta i Arbetsgivarguiden.
Var hittar jag information om hyresfrågor under Coronakrisen?
Svar: Regeringen har lanserat en tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher, såsom hotell och restauranger. Här hittar du mer information om detta.Kan jag som företagare få skattelättnader till följd av Coronakrisen?
Svar: I vissa fall kan du få anstånd med att betala din skatt. Läs mer här och hos Skatteverket.Vad gäller för arbetsgivaravgiften?
Svar: Riksdagen har beslutat om en tidsbegränsad nedsättning av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften. Läs mer hos Skatteverket. -
Var kan jag hitta information om den senaste händelseutvecklingen?
Visita rekommenderar att följa informationen på dessa myndighetssidor: Folkhälsomyndigheten, Krisinformation, MSB och 1177 samt Reseinformation från UD.
-
Visitas medverkan i media under Coronakrisen
Nedan listas ett axplock av Visitas medverkan i media med anledning av Coronakrisen.
Förtvivlan i branschen efter nya restriktioner, Jonas Siljhammar i Ekot
Fler stödåtgärder krävs efter beskedet, Jonas Siljhammar i TV4
Beskedet måste följas av stödåtgärder, Jonas Siljhammar i Aftonbladet
Visita vill se extra stöd till branschen, Jonas Siljhammar i SR
Störtdykning för hotellen, Jonas Siljhammar i SR
Kraftigt intäktsfall för hotell, Jonas Siljhammar i Affärsvärlden
Stöd måstebetalas ut omedelbart, Jonas Siljhammar i Dagens Industri
Hotell- och restaurangbranschen går på knäna, Thomas Jakobsson i SR
94 % färre blir bjudna på julbord av arbetsgivaren, Thomas Jakobsson i TV4
Fler konkurser i krogbranschen, Thomas Jakobsson i TT
Värsta julen i mannaminne för restaurangbranschen, Thomas Jakobsson i TV4
Visita kräver mer stöd för att rädda jobb och företag, Jonas Siljhammar intervjuas i Sveriges Radio 25 november 2020.
Restauranger ställer in julbord, Thomas Jakobsson intervjuas av Dagens Nyheter 24 november 2020
Visita ställer hårda krav på regeringen, Jonas Siljhammar intervjuas av Dagens Industri 24 november 2020.
Visita kritiska till alkoholstoppet, Thomas Jakobsson intervjuas av TV4 20 november 2020.
Alkoholstoppet slår mot en bransch som redan ligger ner, Jonas Siljhammar intervjuas av TT 19 november 2020.
Besöksnäringen är i kris, Jonas Siljhammar intervjuas i SVT 18 november 2020
Lagstöd för alkoholstopp ifrågasätts, Stefan Lundin intervjuas av TT 16 november 2020.
Stort ras för restaurangerna efter nya restriktioner, Thomas Jakobsson intervjuas i Sveriges Radio 16 november 2020.
De nya restriktionerna – ett dråpslag, Jonas Siljhammar mfl intervjuas i SvD
Enorma konsekvenser av att slå igen klockan 22, Jonas Siljhammar intervjuas i Expressen
Få smittas i barmiljö, Jonas Siljhammar intervjuas i SVT
Krisbranscher ropar på mer stöd: ”Kan bli en katastrof om inget görs”, Jonas Siljhammar intervjuas av Dagens Industri. 30 oktober 2020
Nya restriktioner bekymmersamt för besöksnäringen, Eva Dunér intervjuas av SR P4. 29 oktober 2020.
Nya restriktioner mot nattklubbar kräver förlängda stöd, Jonas Siljhammar intervjuas i cirka 45 tidningar via TT.
Nya restriktionerna mot nattklubbar är ologiska, Jonas Siljhammar i Expressen. 22 oktober 2020.
Ej förlängt permitteringsstöd är en tickande bomb, Jonas Siljhammar i Dagens Industri. 22 oktober 2020.
Svemestertrenden kompenserade inte på långa vägar för de för utländska turister som stannade hemma, Jonas Siljhammar uttalar sig för TT (minst 28 tidningar). 14 oktober 2020
50-gränsen tas bort på serveringsställen, Jonas Siljhammar medverkar i Lunchekot. 29 september 2020.
Ilska hos krogbranschen, Jonas Siljhammar medverkar i SR P1 om förlängda restriktioner. 25 september 2020.
Fortsatta restriktioner knäcker besöksnäringen, Jonas Siljhammar medverkar i TV4 Nyheterna. 25 september 2020
Massuppsägningar väntar, Thomas Jakobsson intervjuas i Dagens Industri 25 september 2020.
Krogbranschen rasar mot regeringens förslag: ”Ofattbart”, Jonas Siljhammar medverkar i SVT om förlängda restriktioner. 19 september 2020
Regeringen behöver förlänga den nedsatta arbetsgivaravgiften och snarast presentera en plan för lättnader i restriktionerna, Jonas Siljhammar skriver i SvD. 6 september 2020
Tilde kräver näringsminister Ibrahim Baylan (S) på datum , TV4 Efter Fem intervjuar Jonas Siljhammar om läget för hotellen. 25 augusti 2020
Störtdykning för hotellen , Dagens Industri rapporterar om Visitas senaste hotellstatistik. ”Det enorma intäktsbortfallet visar att hotell och konferensanläggningar behöver fortsatta stödåtgärder. Omställningsstödet måste förlängas till att räcka över sommaren”, säger Jonas Siljhammar. 23 augusti 2020.
Krissommar för hotell och restauranger, SR Göteborg intervjuar Thomas Jacobsson om läget för besöksnäringen. 19 augusti 2020.
Dyster höst väntar hotellbranschen , Dagens Nyheter skriver om läget för hotellen. – Det stora slaget mot näringen sker under april, maj och juni. Så det är många som inte ens har kvalificerat sig för stödet, säger Jonas Siljhammar. Visita vill att stödet omfattar fler månader. 18 augusti 2020.
Stort tapp för hotell och restauranger – krisen störst i storstäder, SVT skriver: ”Coronapandemin har slagit hårt mot svenska hotell och restauranger. Allra hårdast drabbad är storstadsregionerna. I juli var intäkterna för logi i storstäderna hela 75 procent lägre än förra året”. 15 augusti 2020.
Tuff höst väntar konferensföretagen, TT skriver: ”Våren blev nattsvart för konferensbranschen. Bokningarna tvärnitade under pandemin – och nu väntar nya utmaningar”. 9 augusti 2020.
”Krisen är inte över” – katastrofhöst väntar Stockholms hotell, DI skriver: ”Den nattsvarta utvecklingen för hotellen i Stockholm fortsätter i augusti och september med ett bokningstapp på 75 procent, enligt en analys av Visita”. 6 augusti 2020
Storstäder hårdast drabbade när svensk turism tappar, DN skriver: ”Semesterfirare och varmare väder gjorde att turistnäringens tapp minskade i juli jämfört med början av pandemin. Men intäktsbortfallet är fortfarande stort, enligt branschorganisationen Visita.” 5 augusti 2020.
Splittrad turism – helt dött i Stockholm, SvD skriver: ”Det står just nu många tomma hotellsängar i Stockholm” 26 juli 2020.
Ny chans för kända krogar – men krisen inte över, SvD skriver: ”Läget har förbättrats lite men situationen är fortfarande väldigt svår. Krisen är inte över. Restaurangerna är inte tillbaka på tidigare nivåer och den här våren kan inte göras ogjord”. 14 juli 2020
Nya katastrofsiffror för hotellen: ”Blodrött”, SvD skriver: ”Hotellpriserna sjönk i juni med 25 procent och ändå stod de flesta rum tomma i hela landet. Extra tufft var läget i Stockholm där logiintäkterna rasade med 88 procent från juni i fjol.” 13 juli 2020.
Många sommarjobb i besöksnäringen fortsatt hotade, SR skriver: ”Majoriteten av sommarjobben inom besöksnäringen där bland annat hotell, restauranger och nöjesparker kommer inte bli av i år, det meddelar besöksnäringens branschorganisation Visita” 2 juli 2020.
Turisternas Sverigeskräck kostar 316 miljoner kronor om dagen, Expressen skriver: ”Turistnäringen i Sverige förlorar 316 miljoner kronor per dag på grund av den minskade turismen under coronakrisen. Det enligt branschorganisationen Visitas uträkning”. 28 juni 2020.
Svensk turism har tappat 85 miljarder, TT skriver: ”Coronakrisen har slagit hårt mot svensk turistnäring – och den är långt ifrån över. Det säger Visitas vd Jonas Siljhammar, som vill se förlängda stödåtgärder för branschen”. 25 juni 2020
Turistnäringen hoppas på förlängt stöd , TT skriver: Besöksnäringen hoppas på att många firar semester hemma i Sverige i sommar. Men man vill också att regeringen förlänger stödet till branschen. – Det har aldrig funnits ett lämpligare tillfälle än nu att spendera semestern i Sverige, säger Jonas Siljhammar. 11 juni 2020
Besöksnäringen drar igång kampanj för en säker semester, DN skriver: I samband med att reserestriktionerna lyfts lanserar Visita en kampanj: ”Safe to Visit”. Den ska göra det tydligt hur besöksnäringen kan arbeta på ett tryggt och säkert sätt. ”Krisen är långt ifrån över”, säger Jonas Siljhammar. 11 juni 2020
Reserestriktionerna inom Sverige hävs , Expressen intervjuar Visita om lättnaderna: ”Så illa som det är inom besöksnäringen just nu så är det klart att vi tar varje litet glädjeämne i taget. Så det här var ett glädjande besked i en extremt svår tid, säger Jonas Siljhammar. 4 juni 2020
Beslutet som räddar 25 turistmiljarder , TT om lättnaderna intervjuar Visita: ”Mycket glädjande. Anläggningar som stått stilla i vänteläge kan nu äntligen öppna upp”, säger Jonas Siljhammar. 4 juni 2020
Mardrömmen för turistindustrin: Kan tappa 80 miljarder , Aftonbladet intervjuar Visita om läget inom besöksnäringen. – Vi riskerar en massarbetslöshet och en aldrig tidigare skådad konkursvåg, säger Jonas Siljhammar. 25 maj 2020
30 500 förlorade jobb i besöksnäringen , ”Besöknäringen är utan tvekan en bransch som drabbats väldigt hårt. Vi ser att coronakrisen har drakoniska konsekvenser på vår ekonomi och vår besöksnäring”. 24 maj 2020
Besöksnäringen hårt drabbad av corona , SVT rapporterar om läget inom besöksnäringen. Jonas Siljhammar intervjuas. 24 maj 2020.
TV4 Morgon intervjuar Jonas Siljhammar om läget inför sommaren. 24 maj 2020
En stor katastrof för hela resebranschen , SVT Rapport intervjuar Jonas Siljhammar om läget inom besöksnäringen. 19 maj 2020
Turistkris väntar i sommar – här är de svenska orterna … , DI skriver om kommuner som riskerar att drabbas hårt i sommar. ”Tyvärr är nu bara frågan om årets turistsommar blir dålig eller katastrofal”, säger Jonas Siljhammar. 16 maj 2020
Hotellen blöder i krisen – flera närmar sig konkurs , DI rapporterar om det utsatta läget för hotellen inför sommaren. ”I aprilsiffrorna får man nu hela bilden av hur akut och extremt läget är på hotellmarknaden i Sverige. I mars inträffade ju den stora störtdykningen efter halva månaden”, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom Visita. 10 maj 2020
Iskall sommar för turism , DI skriver artikel om läget för besöksnäringen inför sommaren. ”Min förhoppning är att reserestriktionerna lyfts så att svensken vågar resa tryggt och säkert.”
Samtidigt efterlyser Jonas Siljhammar ett vassare stöd till branschen i artikeln. 9 maj 2020Åtgärder mot permitteringsfusk rycker närmare: Inga signaler att det förekommer , fPlus skriver att politikerna är redo att fatta beslut om mer ingående åtgärder för den som fuskar med permitteringsstödet. Samtidigt är förekomsten om eventuellt missbruk långt ifrån klarlagt. ”Våra företag är i stort behov av stöd och systemet ska självklart användas korrekt.”, säger Torbjörn Granevärn. 5 maj 2020
Besöksnäringen hoppas på bokningar till sommaren – men … , DN rapporterar om läget inför sommaren. ”Generellt ser det rätt mörkt ut. Det är mycket stor oro i hela branschen för folk bokar inte på utan avvaktar. Och den utländska turismen är ett väldigt stort frågetecken”, säger Jonas Siljhammar. 27 april 2020
Visita: 9 000 företag riskerar att gå under , DI intervjuar Visita med anledning av en ny HUI-rapport som tagits fram om företagen och Coronakrisen. ”Har man tappat 35-40 procent eller mer av sin omsättning bör man få ersättning på en skala utifrån tappet. Det är en omöjlig ekvation att kunna upprätthålla sin verksamhet när man inte har någon omsättning men ändå har kostnaderna kvar”, säger Jonas Siljhammar. 23 april 2020
Visita: 25 000 sommarjobb kan försvinna , TT intervjuar Visitas Vd Jonas Siljhammar om det akuta läget inom besöksnäringen. Visita förespråkar ett ekonomiskt stöd baserat på hur stor del av omsättningen ett bolag tappat, likt system som införts i andra nordiska länder. 21 april 2020
Experten: Tänk på det här när du planerar din semester i sommar , TV4 Efter Fem intervjuar Jonas Siljhammar om läget inom besöksnäringen inför sommaren. 17 april 2020
Pinsamt – inte ens statens bolag sänker hyrorna , När inga hyressänkningar sker hjälper inte regeringens stödpaket de krisande företagen, skriver Karin Johansson, Svensk Handel, och Jonas Siljhammar, Visita i Aftonbladet. 17 april 2020
Ras för besöksnäringen – rummen gapar tomma , DN rapporterar om tillståndet inom besöksnäringen. ”Nu efterlyser Visita ett stödpaket som den man ser i Danmark, där staten kan täcka upp för fasta kostnader som hyror och räntor”, säger Jonas Siljhammar. 16 april 2020
Regeringen växlar upp permitteringsstöd – otillräckligt säger Transportföretagen , Bussmagasinet rapporterar om regeringens åtgärdspaket. Visita kommenterar regeringens paket. 14 april 2020
Unga och nyanlända i kläm när sommarjobben hotas – … , Dagens Industri rapporterar om den stundande sommarsäsongen. Jonas Siljhammar kommenterar. 12 april 2020.
Visita: ”Vår näring håller på att slås ut” , TT rapporterar om läget inom besöksnäringen. Artikeln publicerad i 35 tidningar runt om i landet. ”Den stora och snabba ökningen av antalet konkurser beror till största delen på coronakrisen”, säger Jonas Siljhammar.
11 april 2020.18 branscher: Så påverkas vi av coronakrisen , Aftonbladet rapporterar om hur olika branscher påverkas av coronakrisen. ”[…] Vi behöver riktade stöd till företagen i vår bransch nu för att undvika massarbetslöshet och konkursvåg”., säger Jonas Siljhammar. 10 april 2020.
Med Svjetlana Pastuhovic , SR P4 Riks intervjuar Jonas Siljhammar om läget i besöksnäringen och om eventuell trängsel på krogarna i påsk. 9 april 2020.
Nattsvart för hotellen i Västerås – det visar nya siffror som VLT tagit del av , Västmanlands Läns Tidning rapporterar om Visitas statistik för hotellbeläggningen i staden. 7 april 2020.
Dramatiska siffrorna: Så rasar hotellbranschen i Gävle , Gefle Dagblad rapporterar om Visitas statistik för hotellbeläggning i staden. ”Regeringen behöver snabbt få på plats åtgärder som direkt tar bort kostnaderna för företagen”, säger Jonas Siljhammar. 7 april 2020.
Nattsvart för Luleås hotell: ”Fruktansvärt illa” , NSD rapporterar om Visitas statistik om låg hotellbeläggning. ”Vi vill se ett utökat system för korttidspermitteringar där staten tar hela kostnaden”, säger Jonas Siljhammar. 7 april 2020.
Dystra siffror för hotellnäringen i Östersund – så ser beläggningen ut dag för dag , ÖP rapporterar om Visitas statistik om hotellbeläggningen i Östersund. ”Situationen är akut i hela länet, säger Visitas Teres Gärdin. 6 april 2020.
Tre av fyra hotellrum i Falun-Borlänge står tomma: ”Vi är rädda för massarbetslöshet och konkurser” , Dalarnas Tidning rapporterar om Visitas statistik för hotellbeläggningen i Dalarna. ”Över 26 000 anställda är varslade eller har redan fått lämna sina arbeten inom besöksnäringen”, säger Visita. 6 april 2020.
Krogar febertestar gäster: ”Hoppas att fler tar efter” , SVD rapporterar om krogar som screenar gäster innan de får komma in. ”Konkurser har ökat med 128 procent, enligt Visita”. 3 april 2020.
Handeln och fastighetsägarna är överens , DI rapporterar om läget mellan fastighetsägare och hyresgäster inom besöksnäringen. ”Vi är överens…”, säger Jonas Siljhammar. 31 mars 2020.
36 800 personer varslade i mars – Högsta siffran någonsin , SvT rapporterar om nya varselstatistik ”Hotell- och restaurangnäringen står för 40 procent av varslen”. 31 mars 2020.
Det är kris – sänk hyran så vi överlever , Debattartikel publicerad i Aftonbladet som undertecknats av Jonas Siljhammar, Karin Johansson, vd Svensk Handel Susanna Gideonsson, ordförande Handelsanställdas förbund och Malin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket. 27 mars 2020.
Krisande hotell hyr ut till äldre i karantän , SR Ekot rapporterar om krisen inom hotellnäringen. Jonas Siljhammar intervjuas ”Det kan ju inte få pågå så speciellt länge till, då kommer vi inte att få se stängda hotell, bara, utan de kommer att vara konkursade i stället.” 27 mars 2020.
Stjärnkrögaren – Så ska restaurangerna räddas , Jonas Siljhammar och Fredrik Eriksson, Långbro värdshus i TV4 Morgon för att prata om krisen inom hotell- och restaurangbranschen. 26 mars 2020.
Visitas vd vädjar till regeringen: ”Det kommer bli mycket värre”. DI intervjuar Jonas Siljhammar. 25 mars 2020.
Coronaspecial: Fokus på jobben, ekonomin och småföretagande , Expressen TV intervjuar bla Maud Olofsson om läget inom besöksnäringen. 24 mars 2020.
Krisen för besöksnäringen allt djupare , Aftonbladet rapporterar om läget inom hotellnäringen ”Branschen behöver akut stöd”, säger Jonas Siljhammar. 24 mars 2020.
Larmet: Så störtdyker hotellbesöken just nu , Expressen rapporterar om krisen inom hotellen. ”Besöksnäringen befinner sig nu i ett nattsvart läge”, säger Jonas Siljhammar. 24 mars 2020.
Visita begär tydligare riktlinjer för krogar , SR Ekot intervjuar Jonas Siljhammar. 21 mars 2020.
Med Svjetlana Pastuhovic , P4 Riks intervjuar Jonas Siljhammar om läget i besöksnäringen. 21 mars 2020.
Bransch- och näringslivsinitiativen som hjälper företagen genom krisen , Resumé uppmärksammar initiativ som stöttar näringslivet i corona-krisen. Carl-Johan Swanson intervjuas om stöd till restauranger. 21 mars 2020.
Företagens storvarsel bara början – så här ser krisen ut om en månad , SvD rapporterar om den låga hotellbeläggningen. ”Nio av tio hotellrum tomma”, enligt Visita. 20 mars 2020.
Siffrorna som avslöjar blodbadet i hotellnäringen , Expressen rapporterar om den låga hotellbeläggningen. ”Det är en mardrömssituation”, säger Jonas Siljhammar. 20 mars 2020.
Pressmeddelanden
Senaste pressmeddelandena från Visita under Coronakrisen
Hårdare restriktioner måste följas av stödåtgärder
Stoppa kommunens avgifter för att rädda jobb
Kraftig minskning av julbordsätandet
Nödvändig sänkning av gränsen för omställningsstöd
Besöksnäringens akuta läge kräver mer stöd
Omsättningsras för Stockholms restauranger efter nya restriktioner
Ytterligare begränsningar behöver följas av stödåtgärder
Förbud mot alkoholservering efter klockan 22 riskerar att bli ett dråpslag mot jobb och företag
Nödvändigt med förlängda stöd för jobb och företag i besöksnäringen
Akut behov av förlängda stöd efter nya restriktioner
Reaktioner på skärpta regler för nattklubbar
Halverade intäkter för hotellen under sommaren
Hotellen i Stockholm tappade 80 procent av intäkterna i somras
Hotellen i Göteborg förlorade två tredjedelar av intäkterna i somras
Regeringen sviker sommarjobben och nöjesparkerna
2020-06-17
Besöksnäringen begär förlängning av stödåtgärder
2020-06-16
Visita inleder informationskampanj för att skapa trygga besök i sommar
2020-06-11
Glädjande för besöksnäringen att reserestriktionerna hävs
2020-06-04
80 000 jobb och 9 000 företag i farozonen inom hotell- och restaurangbranschen
2020-05-15
Välkomna besked från regeringen – läget för besöksnäringen akut
2020-04-30
Steg i rätt riktning – men mycket mer behövs
2020-04-14
Ytterligare åtgärder krävs för att rädda besöksnäringen
2020-04-07
Visitas arbete under Coronakrisen
2020-04-04
Visita, Svensk Handel och Fastighetsägarna uppmanar alla sina medlemmar att agera kring hyresstödet
2020-04-01
Regeringens stödpaket med tillfälliga hyresreduceringar välkomnas av parterna!
2020-03-30
Välkomna förslag – mer krävs för att rädda besöksnäringen
2020-03-25
Nya regler från den 25 mars för att förhindra smitta av covid-19 på restauranger
2020-03-25
Besöksnäringen begär ytterligare räddningspaket
2020-03-23
Visita begär tydligare riktlinjer för krogar
2020-03-21
Kommuner behöver stötta besöksnäringen
2020-03-19
Besöksnäringen behöver lägre hyror
2020-03-18
Välkomna besked från regeringen
2020-03-16
Visita begär riktade stöd för att motverka effekterna av Coronautbrottet
2020-03-13
Coronavirusets påverkan på besöksnäringen
2020-03-12