7 myter om kollektivavtal
1. Kollektivavtal begränsar vid lönesättning
Visitas avtal tillåter individuell lönesättning dels vid anställningstillfället och dels vid den årliga lönerevisionen. Det finns också en möjlighet att fördela löneökningen vid den årliga lönerevisionen ”lika till alla”. Avtalet innehåller också minimilönenivåer, en typ av ”skamgräns” som inte får understigas.
2. Kollektivavtal fungerar inte med vår unika verksamhet
Visitas kollektivavtal är anpassade och utformade efter branschens specifika behov och ger en betydligt större flexibilitet för dig som arbetsgivare än om företaget saknar kollektivavtal och enbart styrs av lagstiftning.
3. Kollektivavtalet begränsar flexibiliteten
a. I själva verket har Visita förhandlat fram betydligt mer flexibla regleringar och möjligheter än vad lagstiftningen ger. Här är några exempel på hur kollektivavtalet ökar arbetsgivarens flexibilitet:
b. Avtalet ger möjlighet att använda en unik anställningsform, ”anställning för enstaka dagar”. Om du inte har kollektivavtal kan du inte anställa enligt denna anställningsform då den inte finns i anställningsskyddslagen. Anställningsformen i vårt kollektivavtal innebär en kraftigt förenklad möjlighet att ta in medarbetare med kort framförhållning då tillfälligt behov av arbetskraft uppstår.
c. Utsträckt semesterperiod. Enligt semesterlagen har alla som arbetar i Sverige rätt till fyra veckors sammanhängande semester någon gång mellan juni och augusti. I våra kollektivavtal med HRF och Unionen har vi förhandlat fram och förlängt den perioden så den gäller från 15 maj–15 september. Det är alltså du som arbetsgivare som styr när medarbetarnas semester infaller under en betydligt längre period exempelvis före eller efter verksamhetens högsäsong.
d. Enligt arbetstidslagen ska anställda så långt det är möjligt vara lediga lördag och söndag. I kollektivavtalet har vi skapat ett vidare helgbegrepp, som gör att veckovilan kan förläggas också till fredagar och måndagar och inte varje vecka. Det medför en flexiblare schemaläggning som är anpassad till vår bransch. Bra för dig som har tyngst beläggning på helger.
e. Längre beräkningsperiod för genomsnittlig arbetstid gör att den avtalade veckoarbetstiden inte behöver uppnås varje vecka, utan kan slås ut som ett genomsnitt över flera veckor, som längst 26 veckor. Detta gör det enklare att bemanna vid varierad beläggning.
f. Som medlem i Visita får du dessutom juridiskt stöd och hjälp kring tolkning och tillämpning av avtalet och övrig arbetsrättslig lagstiftning.
4. Vi har bättre pensionsförsäkringar utan kollektivavtal
Visitas kollektivavtalade pensioner och försäkringar ger trygghet och lägre avgifter, vilket gynnar både arbetsgivare och anställda.
De kollektivavtalade pensionsförmånerna ger också mer ekonomiskt utrymme för de anställda. De kollektivavtalade pensionsförmånerna har lägre avgifter och förvaltningskostnader jämfört med individuellt upphandlade pensionslösningar, där kostnaderna riskerar att äta upp en betydande del av det sparade pensionskapitalet. Sammanfattningsvis – få av de egna upphandlade försäkringsalternativen kan erbjuda en lika generös tjänstepension. Detta skapar alltså en win-win-situation för både arbetsgivare och anställda och en konkurrensfördel för företagen i kampen om bra arbetskraft.
5. Företaget blir mindre snabbrörligt då man behöver förhandla med facket
Förhandlingar för kollektivavtalsanslutna företag är oftast betydligt mer effektiva och tidsbesparande än för oanslutna företag, där man måste förhandla med fler fackliga organisationer. Detta gör förhandlingarna mer tidskrävande och ofta dyrare än med kollektivavtal.
6. Med kollektivavtal får facket bestämma
Att företaget är ansluten till Visitas kollektivavtal påverkar inte arbetsgivarens rätt att styra verksamheten, även om facket har rätt att tycka till inför vissa viktigare beslut. När facket fått möjlighet att lämna synpunkter är det du som arbetsgivare som bestämmer.
7. Man kan inte erbjuda extra förmåner med kollektivavtal
Kollektivavtal begränsar inte arbetsgivarens möjlighet att erbjuda extra förmåner som exempelvis sjukvårdsförsäkring eller andra förmåner. Alla förmåner som ”överstiger” kollektivavtalet är helt upp till dig som arbetsgivaren att besluta om.