Tillbaka till Visita.se

Välkommen till Arbetsgivarguiden

gästbok
gästbok

Som medlem i Visita har du tillgång till arbetsgivarguiden. Här hittar du information om kollektivavtal och lagar, checklistor samt mallar att använda i din dagliga verksamhet.

Som medlem kan du kontakta vår telefonrådgivning på 08-762 74 10 för arbetsrättsliga frågor.

Nu är det dags att börja förbereda sig inför lönerevisionen 2024.

Att sätta lön utifrån verksamhetens behov och skapa rätt förväntningar hos medarbetarna är två viktiga faktorer. Genom en enkel, transparent process och tydlig kommunikation mellan chefer, medarbetare och fack skapar du som arbetsgivare goda förutsättningar för ett lyckat resultat med ökad attraktivitet som följd.

Det är viktigt att skapa attraktivitet för de medarbetare som satsar på branschen och presterar; en god löneutveckling är en stor del i detta.

På Visitas arbetsgivarguide kan du som medlem ta del av Lönepusslet, en arbetsmodell som gör det lättare för dig som arbetsgivare att fördela löneutrymmet efter varje anställds prestation. Du kan även ta del av webbinariet som hölls den 21 februari 2024.

 • Visita har förhandlat fram anpassade regler för att underlätta för dig som driver företag inom besöksnäringen. Med kollektivavtalet får du som arbetsgivare många möjligheter som annars lagar och regler förhindrar.

  Några exempel där kollektivavtalet gör det mer flexibelt för dig som arbetsgivare är bland annat

  • Möjlighet att anställa för enstaka dagar
  • Möjlighet att schemalägga din personal på ett flexibelt sätt som passar företagets behov genom användande av beräkningsperioder om upp till 16 veckor
  • Förlängd huvudsemesterperioden för arbetare från 15 maj till 15 september

  Kollektivavtalet är också ett tydligt regelverk gällande rättigheter och skyldigheter för både dig och dina anställda som gör att det blir enkelt att veta vad som gäller.

 • Kollektivavtal med HRF även kallat hängavtal innebär att du som arbetsgivare har ett avtal direkt med facket och betalar kollektivavtalade försäkringar. Med hängavtal betalar du mycket pengar utan att få något tillbaka. När du blir medlem i Visita får du istället ett avtal med bättre villkor och med rabatt på Fora-försäkringen. Rabatten på Fora överstiger ofta medlemsavgiften.

 • I samband med att du tecknar kollektivavtal så ska du också teckna försäkringar och tjänstepension för dina anställda. För arbetare tecknar du försäkringar och tjänstepension genom Fora och för tjänstemän tecknar du detta genom Collectum.

  Försäkrings- och pensionslösningarna är framförhandlade av alla Svenskt Näringslivs 60 000 företag och är därför mycket förmånliga både för dig som arbetsgivare och din personal.

  För mer frågor kontakta Avtalat, som erbjuder samlad information och vägledning för allt som rör kollektivavtalad tjänstepension och försäkring inom privat sektor – Avtalat.

Telefonrådgivning för medlemmar – arbetsgivarfrågor

Öppettider: måndag-torsdag kl 08.30 – 17.00. Fredag kl 10.30 – 16.00.
Lunchstängt kl 11.45 – 13.00.

Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen