Tillbaka till Visita.se

Välkommen till Arbetsgivarguiden

gästbok
gästbok

Som medlem i Visita har du tillgång till arbetsgivarguiden. Här hittar du information om kollektivavtal och lagar, checklistor samt mallar att använda i din dagliga verksamhet.

Som medlem kan du kontakta vår telefonrådgivning på 08-762 74 10 för arbetsrättsliga frågor.

Nytt kollektivavtal med Kommunal

Visita och Kommunal har efter tuffa förhandlingar och medling träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2023 – 31 augusti 2025. Avtalets totala värde är 7,4 % under avtalsperioden om 24 månader.

Välkommen till Lönebildningsdag 10 oktober 2023! 

 • Visita har förhandlat fram anpassade regler för att underlätta för dig som driver företag inom besöksnäringen. Med kollektivavtalet får du som arbetsgivare många möjligheter som annars lagar och regler förhindrar.

  Några exempel där kollektivavtalet gör det mer flexibelt för dig som arbetsgivare är bland annat

  • Möjlighet att anställa för enstaka dagar
  • Möjlighet att schemalägga din personal på ett flexibelt sätt som passar företagets behov genom användande av beräkningsperioder om upp till 16 veckor
  • Förlängd huvudsemesterperioden för arbetare från 15 maj till 15 september

  Kollektivavtalet är också ett tydligt regelverk gällande rättigheter och skyldigheter för både dig och dina anställda som gör att det blir enkelt att veta vad som gäller.

 • Kollektivavtal med HRF även kallat hängavtal innebär att du som arbetsgivare har ett avtal direkt med facket och betalar kollektivavtalade försäkringar. Med hängavtal betalar du mycket pengar utan att få något tillbaka. När du blir medlem i Visita får du istället ett avtal med bättre villkor och med rabatt på Fora-försäkringen. Rabatten på Fora överstiger ofta medlemsavgiften.

 • I samband med att du tecknar kollektivavtal så ska du också teckna försäkringar och tjänstepension för dina anställda. För arbetare tecknar du försäkringar och tjänstepension genom Fora och för tjänstemän tecknar du detta genom Collectum.

  Försäkrings- och pensionslösningarna är framförhandlade av alla Svenskt Näringslivs 60 000 företag och är därför mycket förmånliga både för dig som arbetsgivare och din personal.

  För mer frågor kontakta Avtalat, som erbjuder samlad information och vägledning för allt som rör kollektivavtalad tjänstepension och försäkring inom privat sektor – Avtalat.

Telefonrådgivning för medlemmar – arbetsgivarfrågor

Öppettider: måndag-torsdag kl 08.30 – 17.00. Fredag kl 10.30 – 16.00.
Lunchstängt kl 11.45 – 13.00.

Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen