Hängavtal eller medlemskap i Visita?

Det finns två sätt för dig som arbetsgivare att teckna kollektivavtal. De allra flesta gör det genom att bli medlem i Visita. En del företag väljer dock att teckna ett så kallat hängavtal. För dig som arbetsgivare är ett medlemskap i Visita alltid ett bättre val.

Här kan du läsa varför.

Medlemsförmåner för dig som medlem i Visita

Med flera tusen medlemsföretag har Visita förhandlat fram prispressade förmåner till dig som medlem. Utnyttjar du Visitas rabatter, tjänster och förmåner blir medlemskapet snabbt lönsamt.

Läs mer om våra medlemsförmåner här.

Vanliga frågor om medlemskapet

 • Du kan tidigast ansöka om medlemskap från och med den 1:a i nästkommande månad. Ansöker du den 12 maj blir du t.ex. medlem från och med den 1:a juni. Det förutsätter att er ansökan är komplett och signerad av firmatecknare. Du kan även önska att gå med senare, men alltid den från den 1:a i en månad.

  Då alla nya medlemmar skall godkännas av Visitas styrelse sänds en remiss till dem med alla nya medlemmar varje månad.

  Är ansökan inte komplett eller om det råder frågor kring er ansökan eller er verksamhet kan handläggningstiden komma att bli längre.”

 • Svenskt Näringsliv samordnar och driver frågor av gemensamt intresse för näringslivet med långsiktig opinionsbildning för ett bättre företagsklimat som huvuduppgift, främst frågor rörande lönebildning och kollektivavtal.

  Som medlem i Visita ingår det ett medlemskap i Svenskt Näringsliv. Visita äger, tillsammans med ett flertal andra medlemsorganisationer, Svenskt Näringsliv. Läs mer här.

 • Visita har förhandlat fram anpassade regler för att underlätta för dig som driver företag inom besöksnäringen. Med kollektivavtalet får du som arbetsgivare många möjligheter som annars lagar och regler förhindrar.

  Några exempel där kollektivavtalet gör det mer flexibelt för dig som arbetsgivare är bl.a.

  • Möjlighet att anställa för enstaka dagar
  • Möjlighet att schemalägga din personal på ett flexibelt sätt som passar företagets behov genom användande av beräkningsperioder om upp till 16 veckor
  • Förlängd huvudsemesterperioden för arbetare från 15 maj till 15 september

  Kollektivavtalet är också ett tydligt regelverk gällande rättigheter och skyldigheter för både dig och dina anställda som gör att det blir enkelt att veta vad som gäller.

 • Kollektivavtal med HRF även kallat hängavtal innebär att du som arbetsgivare har ett avtal direkt med facket och betalar kollektivavtalade försäkringar. Med hängavtal betalar du mycket pengar utan att få något tillbaka. När du blir medlem i Visita får du istället ett avtal med bättre villkor och med rabatt på Fora-försäkringen. Rabatten på Fora överstiger ofta medlemsavgiften. Här kan du läsa mer om skillnaden på medlemskap i Visita och hängavtal.

 • I samband med att du tecknar kollektivavtal så ska du också teckna försäkringar och tjänstepension för dina anställda. För arbetare tecknar du försäkringar och tjänstepension genom Fora och för tjänstemän tecknar du detta genom Collectum.

  Försäkrings- och pensionslösningarna är framförhandlade av alla Svenskt Näringslivs 60 000 företag och är därför mycket förmånliga både för dig som arbetsgivare och din personal.

  avtalat.se hittar du det du behöver veta för att kunna administrera tjänstepensionen och det försäkringsskydd som dina anställda har via kollektivavtalet. Det finns checklistor för hur du ska hantera försäkringarna löpande och när saker händer. Det finns också information om kostnader och premier, samt det samlade försäkringsskydd som dina anställda har via jobbet.

Räkna ut medlemsavgiften

2024 är minimiavgiften för medlemskap i Visita och Svenskt Näringsliv 6 669 kr/år exkl. moms.
Vid nystartad verksamhet, ange 0 kr i lönesumma.

1) Medlemsavgift Visita, fast belopp: kr
2) Serviceavgift Visita: kr
3) Medlemsavgift Svenskt Näringsliv: kr
4) Serviceavgift Svenskt Näringsliv: kr
SUMMA avgifter inkl moms: kr

Det här får du som medlem i Visita:

Medlemsguide
Med Visitas Medlemsguide blir det lättare att driva företag. Här hittar du information, checklistor och mallar att använda i din dagliga drift.

Till Företagsguiden

Till Arbetsgivarguiden

Juridiskt stöd
Basen i Visitas verksamhet är juridik. Som medlem har du alltid tillgång till juridiskt stöd oavsett om det handlar om svar på enklare frågor eller  mer omfattande hjälp i form av förhandlingar, kontrakt, tvister eller myndighetskontakter.

Medlemsförmåner
Med nära 6 000 medlemsföretag har Visita förhandlat fram prispressade förmåner till dig som medlem. Utnyttjar du Visitas rabatter, tjänster och förmåner blir medlemskapet snabbt lönsamt.

Läs mer här.

Har du frågor kring medlemskap?

Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen