Publicerad 2019-09-02

Den kanske enklaste vägen att snabbt göra er verksamhet mer hållbar är att ställa rätt krav på leverantörer och se över era inköp. Som kund har du ju alltid möjlighet att välja leverantör efter de kvalitets-, pris- och hållbarhetskrav du och din organisation själva formulerar.

Ta hjälp av certifieringar och miljömärkning

Miljö- och hållbarhetsmärkningar som är tredjepartscertifierade är ett bra och enkelt sätt att ställa bra helhetskrav utan att behöva vara expert. Leta efter leverantörer som har Miljömärkning Typ 1. Ett Typ 1 miljömärke är tredjepartskontrollerat, har multikriterier och höjer ständigt sina krav.

Så kommer du igång med hållbara inköp

  • Skapa och inför hållbara leverantörsavtal inspirerade av punkterna nedan:
  • Skapa en strategi tillsammans med era nyckelleverantörer för att utveckla ert samarbete i en hållbar, lönsam riktning (förpackningar, leveranssätt, leveransfrekvens och så vidare).
  • Prioritera tjänstelösningar framför traditionella produktinköp såsom till exempel färskbryggt kaffe istället för en kaffemaskin. Det är ett kraftfullt sätt att inspirera leverantören att öka effektivitet och kvalitet av leveransen under hela användningstiden.
  • Ställ om till hållbara rutiner och till miljömärkta produkter. Exempel på detta kan vara att köpa in och använda uppladdningsbara batterier för alla apparater eller byt ut alla lampor till LED som har en längre livslängd än vanliga glödlampor.
  • Inför en tydlig policy för att minimera onaturliga tillsatser i de råvaror som används, och sträva efter att minska socker och saltmängd i utbudet. 
Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen