Publicerad 2024-02-05

Utbildningsrådet för hotell och restauranger validerar inom fyra yrken; kock, servering, hotellreception samt konferens. En validering är en kartläggning av redan befintlig kunskap. Valideringsmodellen är inte en utbildning utan en metod för att avgöra om en person besitter rätt kunskap för att nå yrkestitel. Detta för att stärka individen i sin yrkesroll och för att höja standarden inom branschen.

För vem är validering?
En person som kan vara aktuell för en validering är en person som besitter kompetens och erfarenhet inom näringen men som saknar formella intyg för en titel. Genom en validering kan individen bevisa om de har de kunskaperna som krävs för att nå en yrkestitel och kunna söka gesäll.

Genom en valideringsprocess får individen ett kompetensintyg eller ett kompletteringsutlåtande. Vid ett kompletteringsutlåtande får individen tydliga rekommendationer kring vad som behöver kompletteras för att nå en yrkestitel.
Genom validering har arbetssökande individer formella papper på deras kompetens. De kan presentera samtliga intyg vid arbetsansökningar. Även individer med erfarenhet från ett annat land än Sverige kan validera sin kunskap och då ha möjligheten att få en formell titel på den svenska arbetsmarknaden.
En valideringsprocess ska vara en positiv upplevelse för individen. Genom denna metod kartläggs kunskap hos en individ med fokus på anställningsbarhet.

Exempel på när validering kan vara ett bra alternativ för individen:
• När en person arbetar eller har arbetat inom näringen, privat eller offentlig.
• Individer med kompetens och erfarenhet från ett annat land
• Personer på en arbetsplats som vill säkerställa sin kompetens och roll
• Personer som vill kartlägga sin kunskap och komplettera eventuella luckor.

Såhär går en validering till
Certifierade yrkesbedömare utför en validering i två steg; fas 1 och fas 2. Fas 1 bygger på samtal kring yrket. Här kartläggs kunskap och erfarenhet genom frågor. I detta steg avgör yrkesbedömaren om individen är aktuell för att fortsätta processen till steg 2 eller om kompletterande aktivitet är mer passande. Vid fas 2 testas kunskaperna praktiskt på en godkänd arbetsplats. Här för individen visa sin kunskap i praktiken och möta de olika moment som yrket innebär.

För mer information kan du kontakta: validering@uhr-utbildning.se

Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen