Visitas arbete med Coronakrisen
Från Visitas håll arbetar vi stenhårt för att ni som medlemmar ska få det stöd ni behöver, både från oss som organisation, i form av rådgivning och vägledning, och från politikerna i form av åtgärder och olika former av stödpaket. Vi har dessutom ett utmärkt samarbete med våra fackliga motparter och har därmed snabbt kunnat teckna nya avtal. Vi har vidare arbetat hårt och strategiskt för att hela tiden ha en stor medial närvaro för att ytterligare få upp situationen för näringen i allmänhetens och politikernas ögon.
Visitas strategi är att begära åtgärder som vi bedömer är genomförbara utifrån att det är möjligt att få politiskt stöd för dem, att de ska kunna komma på plats snabbt och självklart göra största möjliga nytta för våra medlemmar i den här akuta situationen. Ett exempel är korttidspermitteringarna som absolut inte är någon perfekt åtgärd, men som kunde komma på plats snabbt då de baserades på en redan existerande lagstiftning. De hade kunnat utformats annorlunda men hade då tagit betydligt längre tid att införa med förlorade jobb som följd.
Strategin att vara en trovärdig aktör som självklart gör allt vi kan för att rädda vår näring, men samtidigt inte är omedvetna om att krisen slår hårt även mot andra sektorer har gett Visita möjlighet att få gehör för våra förslag. Exempel från regeringens första stödpaket är korttidspermitteringarna där vi var direkt påverkande för att de skulle utformas för att bli användbara för företag inom vår näring. Även anstånd med avgiftsinbetalningar och statligt ansvar för sjuklönen är krav som Visita tidigt ställde på regeringen och som hamnade i åtgärdspaketet.
Redan direkt efter regeringens första åtgärdspaket var Visita tydliga med att åtgärderna inte var tillräckliga begärde vi fler stödåtgärder. Två dagar senare kom regeringens andra paket och där var åtgärder som till exempel slopad arbetsgivaravgift, lättade hyreskostnader och statliga lånegarantier i linje med Visitas förslag.
Detta är välkomna åtgärder, men långtifrån tillräckliga. Flera av de föreslagna åtgärderna behöver breddas och omfatta även större företag. Dessutom behövs ett utökat system för korttidspermitteringar där staten tar hela lönekostnaden. Vidare är de företag som direkt drabbas av beslut som staten fattar, till exempel vad avser mötesrestriktioner, i behov av stöd för de intäktsbortfall man de facto har. Detta är inte minst viktigt eftersom försäkringsbolagen hittills har nekat företagen ersättning. Staten behöver således inrätta ett system likt det danska, så att företag kan ansöka om sådant stöd. Dessa åtgärder, tillsammans med att påverka i hyresfrågan så att fler fastighetsägare tar sitt ansvar, är nu prioriterat.
Visita står sida vid sida med sina medlemmar i den här fruktansvärda situationen och kommer fortsätta att driva politiken framför oss när det gäller stöd och åtgärder för att få näringen att överleva.
Hur får Visita sin information om läget i branschen?
Visita har omfattande medlemskontakter, inte minst via vår arbetsrättsliga rådgivningsjour där vi tar emot cirka 450 samtal per dag och våra branschjurister. Dessa samtal delas in ämnesvis, vilket gör att vi får en bra bild av vilka problem som är de största och mest akuta. Vi har dessutom tillgång till statistik avseende varsel, beläggning, konkursansökningar och så vidare. Vi har även löpande avstämningar med olika medlemsgrupperingar och vår styrelse. Ledningsgruppen träffas varje dag där informationsutbyte samt löpande analys sker.
Lyssnar politikerna på Visita?
Vi har omfattande dialog med politiker från både regeringen, dess samarbetspartier och oppositionen och upplever att de ser oss som en trovärdig aktör som kommer med konstruktiva och genomförbara förslag. Vi har fått gehör för flera av de åtgärder vi begärt. Utformningen av korttidspermitteringarna, anstånd med avgiftsinbetalningar, statligt ansvar för sjuklönen, slopad arbetsgivaravgift, lättade hyreskostnader och statliga lånegarantier är i linje med Visitas egna förslag.
Varför kräver Visita inte ännu mer stödåtgärder?
Det gör vi. Dels kontinuerligt, men också i samband med att åtgärdspaketen presenterats. Vid både det första och det andra åtgärdspaketet var vi tydliga med att vi välkomnade åtgärderna, men också att det krävs mer. Vi föreslår genomförbara åtgärder som kan komma på plats snabbt och hjälper våra medlemmar. Att skrika högst är inte alltid samma sak som att bli lyssnad på.
Vad händer nu?
Visita fortsätter vårt arbete med att påverka politiken för att näringen ska få mer stöd och riktade åtgärder. Prioriterat just nu är att några av de redan beslutade åtgärderna behöver breddas och gälla för fler företag (gäller inte minst förslaget kring arbetsgivaravgifterna) och ett utökat system för korttidspermitteringar där staten står för hela lönekostnaden. Vidare är de företag som direkt drabbas av beslut som staten fattar, till exempel vad avser mötesrestriktioner, i behov av stöd för de intäktsbortfall man de facto har. Detta är inte minst viktigt eftersom försäkringsbolagen hittills har nekat företagen ersättning. Dessutom är hyresfrågan fortfarande i fokus. Sveriges fastighetsägare behöver nu ta sitt ansvar.
Vilka verktyg finns för mig som medlemsföretag?
Visita har gjort uppgörelser med våra fackliga motparter för att underlätta för näringen i den här akuta situationen. Till exempel har krisavtal upprättats med Unionen och Avtal 20 skjutits upp med Unionen och HRF. Detta kan du läsa mer om här.
Med grund i regeringens olika åtgärdspaket finns dessutom ett antal verktyg för dig som företagare att använda för att lindra konsekvenserna av Coronakrisen. Bland dessa kan särskilt nämnas:
Statligt stöd för korttidspermittering
Bestämmelserna om korttidspermittering träder i kraft den 7 april men kan tillämpas retroaktivt från och med den 16 mars 2020. Läs mer här.
Tillfälliga förändringar sjuklön
Regeringen har även föreslagit att staten tillfälligt tar hela kostnaden för alla sjuklönekostnader mellan 1 april och 31 maj 2020. Läs mer här.
Anstånd med skattebetalning
I vissa fall kan du få anstånd med att betala din skatt. Läs mer här.
Nedsättning av arbetsgivaravgifter
Regeringen har föreslagit en tidsbegränsad nedsättning av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften. Läs mer här.
Hyresrabatt
Regeringen har lanserat en tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher, såsom hotell och restauranger. Läs mer här.