Publicerad 2019-08-30

Sysselsättningstillväxten i besöksnäringen har varit tre gånger så stor som den övriga arbetsmarknaden under 2000-talet. Och över vartannat nytt jobb har gått till utlandsfödda. Det visar en ny rapport från Visita.

Besöksnäringens tillväxt har varit fantastisk under 2000-talet. Närmare 70 000 fler är sysselsatta i näringen idag jämfört med vid millennieskiftet. Det är en sysselsättningstillväxt på 64 procent, över tre gånger så stor som den övriga arbetsmarknaden.

Totalt handlar det om över 200 000 personer som jobbar inom bland annat hotell, restaurang, camping och skidanläggningar i hela Sverige. Näringens betydelse för jobb och tillväxt och därmed skatteintäkter och attraktiva kommuner ökar.

Integrationsmotor

Ett av de bästa sätten för att människor ska bli integrerade i ett nytt land är att få dem i jobb. Över hälften av de nya jobben i besöksnäringen på 2000-talet har gått till utrikes födda. Över 40 procent av näringens sysselsatta är idag utrikes födda. Det är nästan dubbelt så stor andel som Transport och magasinering – den näring med näst störst andel. Siffrorna är tydliga. Besöksnäringen är en integrationsmotor.

Läs rapporten ”Besöksnäringen – en integrationsmotor” i sin helhet här:

Besöksnäringen – en integrationsmotor

Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen