Avtal 25

En avtalsrörelse innebär att flera förhandlingar om nya kollektivavtal pågår mer eller mindre samtidigt inom olika branscher. Industrin förhandlar sina avtal först eftersom den är direkt internationellt konkurrensutsatt och därmed den sektor som har bäst möjligheter att träffa avtal som bidrar till stärkt internationell konkurrenskraft. Visita tecknar ett tiotal kollektivavtal där Gröna riksen som omfattar över 100 000 medarbetare är det största, detta avtal tecknas med HRF. Visita tecknar även avtal för tjänstemän med Unionen samt arbetaravtal avseende upphandlade tjänster med Kommunal.

Aktuellt om Avtal 25

Nytt avtal mellan Visita och HRF

2025-04-08

Visita och HRF träffade den 4 april 2025 ett nytt kollektivavtal för Gröna riksen. Avtalets värde landade på märket d.v.s. 6,4 % fördelat på 24 månader. Avtalet innebär även en del förändringar i de allmänna villkoren, läs mer nedan under ändringar i allmänna villkor på sidan 7.

Detaljerad information om det nya avtalet nås via länken nedan (endast för medlemmar).

Parallellt med avtalsförhandlingarna inom Gröna riksen har parterna även förhandlat fyra andra kollektivavtal med HRF. Dessa är Casinoavtalet, Serveringslönesystemet, Ordningsvaktsavtalet, Nöjesavtalet samt supplementet till riksavtalet rörande Turistanläggningar, ”Turisten”.

Visita återkommer med information kring dessa kollektivavtal.

Läs mer om vad det nya avtalet innebär i Arbetsgivarguiden

Visita och Unionen har växlat yrkanden

2025-04-10

Visitas prioriteringar i förhandlingarna med Unionen är att öka möjligheterna för en individuell och företagsnära lönebildning med fokus på medarbetare som stannar och satsar på branschen. Visita vill också skapa förutsättningar för anställningar som bättre möter branschens behov.

Läs mer här om yrkandena här

Märket satt i avtalsrörelsen

2025-04-01

Facken och arbetsgivarna inom industrin har kommit överens om ett nytt industriavtal. Det så kallade märket, alltså de totala kostnadsökningarna och avtalsperiodens längd, uppgår till 6,4 procent, fördelat på två år. Kostnadsökningarna fördelas på 3,4 procent första året och 3,0 procent andra året.

  • Visita konstaterar att nivån på märket är högt och kommer vara utmanande för besöksnäringen där många företag redan har det tufft med kostnadsnivån, säger Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn.
  • Märkets roll på arbetsmarknaden är dock helt central och Visita kommer att följa märket. Nu ser vi fram emot de fortsatta förhandlingarna med våra fackliga motparter, avslutar Torbjörn Granevärn.

Visitas prioriterade områden

  • Lön Låg tröskel in i branschen och god villkorsutveckling för de som satsar, stannar och presterar
  • Anställningsformer – Branschanpassade anställningsformer som möter verksamheternas behov
  • Schemaläggning/arbetstid – Rimlig flexibilitet som möter verksamheternas behov
  • Ordning och reda – Förse branschen med verktyg för att säkerställa ordning och reda

Datum att ha koll på

  • 10 februari – Växla yrkande
  • 20 februari – Förstå varandras yrkande
  • 3–4 mars – Förhandlingarna påbörjas
  • 19–20 mars – Förhandling
  • 26–28 mars – Förhandla med delegation inne
  • 31/3–3/4 mars/april – Slutförhandlingar med delegation inne

Våra kollektivavtal

Om du vill läsa våra olika kollektivavtal som de ser ut idag har vi samlat dem här. Du behöver vara inloggad för att kunna läsa kollektivavtalen.

Läs mer här

Arbetsgivarguiden

I Arbetsgivarguiden kan du läsa mer om hur våra kollektivavtal fungerar i praktiken. Du behöver vara inloggad för att komma åt Arbetsgivarguiden.

Läs mer här
Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen