Publicerad 2024-09-26
  • Grattis till platsen som ledamot i Europaparlamentet! På vilket sätt tror du att det nya Europaparlamentet kan påverka klimatet för företag i Europa?

    Tack snälla!

    EU spelar en helt avgörande roll för företagsklimatet i Europa, och det nya parlamentet står inför flera viktiga frågor framöver. Ett viktigt uppdrag för de kommande åren handlar om att stärka Europas konkurrenskraft, där vi behöver stärka den inre marknaden och upprätthålla goda handelsförbindelser med omvärlden.

    Vi behöver se till att vi fortsätter att öka takten i klimatomställningen. Det är avgörande för att säkra vår handel och konkurrenskraft. Vi behöver snabba på energiomställningen och minska fossilberoendet genom att öka trycket på alla medlemsländer att bli fossilfria och öka sin förnybara energiproduktion. Därför är jag också orolig för hur den högerextrema gruppen har blivit större i parlamentet. I en tid när klimatomställningen behöver gå fortare har vi nu fått in stora bromsklossar som riskerar att sätta käppar i hjulet för vår framtida konkurrenskraft.

    Men också att växla upp arbetet mot den organiserade brottsligheten som äter sig in i våra verksamheter. Att få bukt med den är också viktigt för Sveriges bild ute i världen och vår besöksnäring.

     Du har tidigare varit riksdagsledamot i Sveriges riksdag. Utifrån din erfarenhet – kan/bör riksdagen engagera sig mer i EU-arbetet?

    EU har stor kraft att påverka förutsättningarna för många företagare i vardagen. Därför är det såklart otroligt viktigt att den svenska riksdagen håller sig uppdaterad på vad som händer inom EU, men också att vi samarbetar för att säkerställa en stark svensk röst som kan stå upp för svenska intressen i Europa.

    Du kommer att vara ledamot i Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd. Här behandlas frågan om översynen av Paketresedirektivet som är viktig för Visitas medlemmar. Kommer du att engagera dig i det arbetet och vilka andra frågor ser du fram emot att driva?

    IMCO, utskottet för inre marknad och konsumentsrättsfrågor behandlar en rad viktiga frågor. För mig kommer det vara viktigt att jobba för att EU har en stark handel och konkurrenskraftiga företag. Exakt lika viktigt kommer det vara att vakta om konsumenternas intressen, och inte minst se hur vi kan stärka konsumentskyddet så att det hänger med i den snabba digitala utvecklingen. Det kommer också vara en viktig fråga hur vi ska skydda våra barn och unga på nätet och på de sociala medie-jättarnas plattformar.

    Frågan om översynen av paketresedirektivet kommer jag såklart att följa. Det är viktigt att vi hittar en balans mellan konsumenternas rättigheter, samtidigt som vi också ger besöksnäringen goda förutsättningar att verka.

  • Grattis till att ha blivit återvald som ledamot i Europaparlamentet! På vilket sätt tror du att det nya Europaparlamentet kan påverka klimatet för företag i Europa och vad är din förhoppning på den kommande EU-kommissionen?

    Att Ursula von der Leyen blev vald till fem nya år i rollen som kommissionens ordförande var ett stort bakslag för Europaparlamentets ytterkanter. Hon blev omvald med ett ökat stöd för en förnyad grön agenda och fortsatt stärkt stöd till Ukraina. Liberalernas partigrupp Renew Europe kommer även kommande mandatperiod vara en nyckelspelare. Jag har höga förväntningar på den nya kommissionen att de fortsätter att jobba för att EU ska ta ett globalt ledarskap i klimat- och miljöarbetet. Även om vi står inför många stora utmaningar, som att arbeta för att stoppa Rysslands krig mot Ukraina och stärka Europas ekonomiska muskler så måste klimat- och miljöarbetet hålla tempot uppe i linje med vad vetenskapen kräver. Jag hoppas också innerligt att den nya kommissionen tar sig an energifrågan på ett nytt sätt. Europa behöver gemensamma satsningar på kärnkraft.

    Du har en plats i det för besöksnäringen viktiga utskottet ENVI (Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet). Den svenska besöksnäringen är världsledande i branschen vad gäller hållbarhet. Efter förra mandatperioden upplever vi dock att vi behöver få ett andrum och genomföra alla dem viktiga EU-lagar som förhandlades under förra mandatperioden så som PPWR, Green Claims och Bindande mål för minskat matsvinn. Är din bild att Europaparlamentet vill driva på än striktare lagstiftning eller är det lugnare mandatperiod på miljöområdet att vänta?

    Förra mandatperioden fattades historiska beslut för att få ny klimat- och miljölagstiftning på plats. Den här mandatperioden kan man anta att mycket kommer att handla om genomförandet och uppföljning av denna lagstiftning. Då krävs det att vi utvärderar och kanske vrider och skruvar på de verktyg vi nu har så att de fungerar i praktiken och får den effekt som vi önskat. 

    Ukraina-frågan engagerar dig starkt. I den europeiska besöksnäringen finns ett starkt stöd för Ukraina och genom vårt samarbete i hotell- och restaurangnäringens europaorganisation HOTREC arbetar vi tillsammans för att underlätta för vår ukrainska systerorganisation. På vilket sätt har du förutsättningar att arbeta för ett starkt EU som står upp för Ukraina?

    Att Europa håller samman och fortsätter att stötta Ukraina för att vinna kriget är en existentiell uppgift för Europa. Mycket har gjorts, men det allra mesta arbetet ligger fortfarande framför oss. Som parlamentariker har jag dels rätten att rösta i parlamentet, men också en plattform att kunna påverka. I min roll i internationella handelsutskottet har jag exempelvis kunnat agera för att Ukraina ska få fortsätta exportera jordbruksprodukter till EU för att hålla landets näringsverksamheter vid liv medan kriget pågår. Under denna mandatperiod kommer jag arbeta för att vi ska få ett nytt permanent handelsavtal med Ukraina på plats, så att Ukraina kan fortsätta att handla och ta ytterligare steg i sin EU-integration.

  • Grattis till att ha blivit återvald som ledamot i Europaparlamentet! På vilket sätt tror du att det nya Europaparlamentet kan påverka klimatet för företag i Europa och vad är din förhoppning på den kommande EU-kommissionen?

    Jag arbetar för att EU ska fokuserar mer på att göra det lättare för startups att få tillgång till kapital, underlätta teknikutveckling genom datadelning och att fortsätta att riva handelshinder på den inre marknaden, framförallt inom tjänstesektorn. Ska vi klara klimatomställningen och säkerhetshotet mot Europa behöver vi en starkare ekonomi, tillväxt och bättre förutsättningar för företag att skapa jobb och välstånd i Sverige.

    Du driver bland annat att Sverige och EU ska ta ledartröjan inom AI och digitalisering. En viktig fråga för besöksnäringen är hotellen ska äga prissättningen på sina egna hemsidor. En sådan EU-lag (DMA) finns nu på plats och EU-kommissionen har sagt att de ska bevaka att de företag som omfattas av lagen (så som ex Booking) följer den.  Har du som ledamot i Europaparlamentet möjlighet att sätta press på EU-kommissionen om dess arbete att se till att företag så som Booking följer lagstiftningen brister?

    Ja. Eftersom jag var ansvarig förhandlare för EU:s nya digitallagar är jag också en del av arbetsgruppen som följer upp arbetet. Vi kommer ha nya utfrågningar i parlamentet, bevaka utvecklingen och ställa krav på att de nya lagarna efterföljs för att säkerställa att vi har en välfungerande konkurrens bland appar och digitala tjänster.

    Nu när den nya AI lagen är på plats ser jag framemot att göra liknade arbete med den lagstiftningen; för att säkerställa att vi får en bra implementering som gör svenska företag konkurrenskraftiga.

    Du kommer att vara ledamot i Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd. Här behandlas frågan om översynen av Paketresedirektivet som är viktig för Visitas medlemmar. Kommer du att engagera dig i det arbetet och vilka andra frågor ser du fram emot att driva?

    Ja, jag kommer att vara den ansvariga förhandlaren för min partigrupp, vilket innebär att jag kommer sitta med vid förhandlingsbordet och påverka denna lag. Mitt fokus är att hitta en bra balans som funkar för konsumenter och företag.

    Utöver det arbetet ser jag fram emot att fortsätta fokusera på mina hjärtefrågor om att underlättar för AI, digitaliseringen och främjar den gröna handeln inte minst inom återbruk och second hand . För ska vi klara av den gröna omställningen måste vi fortsätta riva byråkrati för tjänster och handel, öka digitaliseringen och stärka konkurrenskraften i Europa.

  • Grattis till att ha blivit vald som ledamot i Europaparlamentet! På vilket sätt tror du att det nya Europaparlamentet kan påverka klimatet för företag i Europa och vad är din förhoppning på den kommande EU-kommissionen?

    Ett bättre företagsklimat i Europa är det enda sättet att stärka EU:s konkurrenskraft – och därmed i förlängningen det enda sättet att finansiera alla andra politiska projekt. Inte minst en förbättrad försvarsförmåga.

    En grundlig analys av sannolik påverkan på företagsklimatet bör föregå varje lagstiftningsinitiativ från EU-kommissionen. Att regelbördan inte ökar genom ”en in, en ut-principen” räcker inte. Den tilltagande globala konkurrensen kräver att EU minskar företagens administrativa bördor med minst en tredjedel, och principen bör därför vara ”en in, två ut”.

    Jag är hoppfull inför den påbörjade mandatperioden, där ju både den tillträdande EU-kommissionen och Europaparlamentet redan har aviserat att en förbättrad konkurrenskraft står mycket högt på dagordningen. Helt avgörande är dock att sådana prioriteringar genomförs genom en stärkt marknadsekonomi medelst regelförenklingar och minskade pålagor, och inte genom ytterligare nya statliga interventioner.

    Du har en plats i det för besöksnäringen viktiga LIBE-utskottet (Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor). En viktig fråga för Visita är att EU:s talangreserv/EU Talent Pool ska vara öppen även för besöksnäringens yrken . Är det en bild du delar?

    Jag välkomnar förslaget om EU:s talangreserv, som det ska vara upp till medlemsstaterna att besluta om de deltar i. Förordningen har potential att förbättra kompetensförsörjningen av högkvalificerad arbetskraft till Sverige. Med det sagt stöder jag helhjärtat de åtgärder som Sveriges regering har vidtagit och planerar att vidta för en mer balanserad arbetskraftsinvandring. Rekryteringen till besöksnäringens yrken är viktig, men en mer generös arbetskraftsinvandring är inte svaret då Sverige fortsättningsvis ligger i toppen av arbetslöshetsligan i EU. Snarare krävs reformer som ökar incitamenten och gör det lättare för arbetslösa att ta sig in på arbetsmarknaden.

    Vilka andra frågor vill du prioritera att driva?

    Tre av mina högst prioriterade frågor är en mer hållbar migration, ett starkare stöd till Ukraina samt Israel, liksom en förbättrad europeisk försvarsförmåga.

    Gällande migrationspolitiken är det angeläget att skyndsamt stärka EU:s yttre gränser genom bland annat fler gränspoliser inom Frontex samt fler oannonserade inspektioner. Men framför allt kräver det fortsatt mycket höga migrationstrycket att EU på sikt övergår till ett system där asylinvandringen hanteras primärt genom ett gemensamt kvotflyktingssystem där asyl ska sökas och processen hanteras utanför EU:s gräns – alltså den migrationspakt 2.0 som vi kristdemokrater presenterade i valrörelsen.

    Ett förstärkt stöd till Ukraina, såväl ekonomiskt som militärt, tills Ukraina vinner kriget är en förutsättning också för vår egen frihet. Ryssland måste bli varse att den aggressionspolitik landet håller sig med är utsiktslös. Även stödet till Israel, Mellanösterns enda demokrati, är viktigare än någonsin förr i en tid där statens existens hotas och antisemitismen sköljer över Europa utan att vänstern förmår ta avstånd från den.

    Försvaret av vårt nationella territorium ska förbli en nationell angelägenhet, men det finns ett antal områden där EU måste agera resolut för att ta ett större eget ansvar i det försämrade omvärldsläget. Vi behöver bland annat nya permanenta regelverk för att stimulera fler EU-gemensamma upphandlingar av försvarsmateriel, mer strömlinjeformade regelverk för en bättre försvarsmobilitet samt en ny europeisk cyberarmé inom ett fördjupat samarbete mot desinformation och attacker mot digitala mål.

  • Grattis till att ha blivit vald som ledamot i Europaparlamentet! På vilket sätt tror du att det nya Europaparlamentet kan påverka klimatet för företag i Europa och vad är din förhoppning på den kommande EU-kommissionen?

    EU:s institutioner har i decennier pratat men inte levererat minskad regelbörda. Om Europa ska vinna mark mot USA och Asien behöver vi begrava den radikala klimatpolitik som stagnerat tillväxten och höjt kostnader för hushåll utan större utsläppsminskningar.

    Att det i von der Leyens kommission finns starka kärnkraftsmotståndare är oroande. Högermajoriteten i Europaparlamentet måste nu säkerställa att kommissionen driver en kärnkraftsvänlig linje.

    Du har en plats i det för besöksnäringen viktiga utskottet ENVI (Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet). Den svenska besöksnäringen är världsledande i branschen vad gäller hållbarhet. Efter förra mandatperioden upplever vi dock att vi behöver få ett andrum och genomföra alla dem viktiga EU-lagar som förhandlades under förra mandatperioden så som PPWR, Green Claims och Bindande mål för minskat matsvinn. Är din bild att Europaparlamentet vill driva på än striktare lagstiftning eller är det lugnare mandatperiod på miljöområdet att vänta?

    Sverige betalar ett högt pris för policymisstagen EU gjorde under föregående mandatperiod. Den borgerliga EPP-gruppen där M och KD ingår måste pushas att riva upp dålig lagstiftning för att klimatpolitiken inte ska kosta skjortan. Exempelvis måste det innovationsfientliga förbudet mot förbränningsmotorer rivas upp och implementeringen av klimatpakten måste bli så smärtfri som möjligt för svenskar och svenska företag. Vi kommer agera bromskloss när nya skadliga förslag presenteras och hoppas att högermajoriteten kan samlas så att hela den gröna given ses över.

    Vilka andra frågor vill du prioritera att driva?

    Jag vill vända klimat- och miljöpolitiken från utopi till realism och värna svenska intressen i miljöutskottet. Därför kommer jag jobba för att minska elpriserna och förenkla för ny kärnkraft. Jag hoppas få med mig moderater och kristdemokrater för att uppnå detta samt för att minska regelbördan som skadar svenska företags konkurrenskraft. Genom att avreglera och minska EU:s detaljstyrning kan vi säkerställa att industrier och jobb inte fortsätter flyttas utomlands. Det svenska självbestämmandet ska öka och skogen måste skyddas från EU:s ambitioner att kompensera för smutsig kontinental elproduktion genom att lägga död hand över vår nationella skatt.

  • Grattis till att ha blivit återvald som ledamot i Europaparlamentet! På vilket sätt tror du att det nya Europaparlamentet kan påverka klimatet för företag i Europa och vad är din förhoppning på den kommande EU-kommissionen?

    Att driva på den gröna omställningen, men också med lönsamhet i fokus. För att klara en omställning behövs investeringar, för att kunna investera behövs svarta siffror i böckerna och ökad lönsamhet. Politiken måste därför prata både om hållbarhet och lönsamhet. Det finns ingen motsättning, det är tvärtom, lönsamhet och hållbarhet hänger ihop.

    Under valrörelsen pratade jag mycket om att vi behöver rensa i regelfloran. Jag är därför väldigt glad att det kommer vara en del av kommissionärernas arbete i den nya kommissionen, att se över hur vi kan minska regelkrånglet.

    Du har en plats i det för besöksnäringen viktiga utskottet ENVI (Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet). Den svenska besöksnäringen är världsledande i branschen vad gäller hållbarhet. Efter förra mandatperioden upplever vi dock att vi behöver få ett andrum och genomföra alla dem viktiga EU-lagar som förhandlades under förra mandatperioden så som PPWRGreen Claims och Bindande mål för matsvinn. Är din bild att Europaparlamentet vill driva på än striktare lagstiftning eller är det lugnare mandatperiod på miljöområdet att vänta?

    Högre krav på hållbarhet inom produktsektorn kommer gynna svenska företag och vår konkurrenskraft, men det kräver en harmonisering och tydlighet i lagstiftningen. Att EU driver dessa frågor är positivt, men det måste göras på ett effektivt sätt för att gynna alla företag. Det är viktigt att genomföra noggranna analyser och se till att alla företag har samma förutsättningar att möta kraven på EU-nivå.

    Förra mandatperioden hade många nya lagstiftningar, och det blir viktigt att följa upp och se till att de implementeras på ett bra sätt och att det görs lika i alla länder så att vi undviker att öka regelbördan för företag än mer.

    Men det finns också utrymme för att skapa bättre marknader för hållbara produkter, hjälpa den cirkulära ekonomin på traven och såklart fortsätta fasa ut fossila subventioner brett, och skapa en verklig europeisk marknad för negativa utsläpp. Jag är glad att dessa saker också återfinns i de nya kommissionärernas uppdragsbeskrivning.

    Vilka övriga frågor anser du vara viktiga i din roll att driva för att få fart på den europeiska konkurrenskraften?

    Det är mycket vi kan och bör göra för att få fart på både den svenska och europeiska konkurrenskraften. EU har en bra möjlighet att fortsätta leda den gröna omställningen och att göra det lönsamt för företag att ställa om.

    Men för att kunna främja innovation och den gröna omställningen måste EU ha arbetskraft. Hela EU behöver enligt EU-kommissionens beräkningar 7 miljoner fler människor till år 2030 och 50 miljoner fler till år 2050. Så det är viktigare nu en någonsin att visa hur attraktivt EU kan vara för de som vill komma hit och arbeta. På så sätt kommer vi även stärka den europeiska ekonomin och konkurrenskraften.

    Det finns även en vilja att stärka lantbrukares och livsmedelkedjans konkurrenskraft, vilket alltid är en stor del av mitt arbete. Den europeiska jordbrukspolitiken har stora utmaningar. Den har varken stärkt lönsamheten, konkurrenskraften eller hållbarheten tillräckligt. Så det är en fråga som kommer vara viktig för mig, för att få fart på den europeiska konkurrenskraften.


Vill du veta mer om hur Visita arbetar med EU- och internationella frågor?

Läs mer om vårt arbete här:

Om du har frågor är du alltid välkommen att kontakta oss!

Sofia Råsmar

Näringspolitisk expert, EU- och internationella frågor

Uppdatera din webbläsare för bästa upplevelse på den här webbplatsen